post

Post – da ili ne?

Bez obzira na vjerske razlike posta, post predstavlja voljnu apstinenciju ili odricanje od određene hrane i pića na određeni vremenski period!

Gladovanje ili kalorijska restrikcija je najviše ispitana medicinsko nutritivno dijetetska intervencija koja ima sposobnost da uspori starosnozavisne promjene i poveća ne samo dužinu već i kvalitet života!

Razne studije su pokazale da kalorijska restrikcija smanjuje incidencu srčanog udara, smanjuje rizik od aterosklerotskih promjena na krvnim sudovima, ima pozitivan uticaj na sarkopeniju, smanjuje rizik od moždanog udara, pozitivno dejstvo kod insulinske rezistencije i metaboličkog sindroma, smanjuje incidencu kancera, koristan efekat kod neurodegenerativnih oboljenja!

Post doprinosi sprečavanju i liječenju hroničnih poremećaja i bolesti kao što su gojaznost, hipertenzija, povišene masnoće u krvi, insulinska rezistencija, metabolički sindrom, predijabetes, dijabetes, masna jetra, depresija, seksualna disfunkcija, kancer!

U toku posta dolazi do detoksikacije organizma kao i do regulisanja hormonskog statusa tako što se smanjuje lučenje hormona koji izazivaju poremećaje krvnog pritiska, šećera i lipida!

Ispravno obavljen post upravo daje prethodno navedene benefite.

Rizici od nepravilnog posta su nutritivno iscrpljivanje unutrašnjih rezervi, gojaznost, oscilacije krvnog pritiska i šećera u krvi, smanjenje gustine kostiju, anemija, povećanje holesterola i triglicerida, velike oscilacije insulina…

Samo dobro osmišljen post sa dobro izbalansiranom prehranom u dijetalnoj restrikciji može imati povoljne učinke na zdravlje!

Related posts