Mlijecni namaz

Mliječni namazi na bazi jogurta

Mlijeko i mliječni proizvodi su zdravi – to je vrijedilo ranije, a vrijedi i sada i moraju da budu sastavni dio svakodnevne prehrane. Oni su neizostavne namirnice u ishrani djece i odraslih jer spadaju u grupu visoko hranjivih namirnica jer ih karakteriše mnoštvo hranjivih materija, visokovrijedne bjelančevine, mliječni šećer, vitamini B grupe, kalcijum, fosfor, jod i mnoštvo drugih minerala i vitamina.

Mlijecni Namaz
Mlijecni namaz

Ipak uvijek se pitamo koji su to mliječni proizvodi najbolji?

Prednost svakako treba dati niskomasnim proizvodima jer smanjena količina masti ne znači i manju nutritivnu vrijednost. Ako je osnova mliječnog proizvoda jogurt onda je to idealno za nas. Jogurt spada u najzdravije namirnice svijeta! U suštini to je pasterizovano mlijeko obogaćeno bakterijskim kulturama radi fermentacije kojom se postiže određena kiselost.
Ove dodate bakterijske kolonije troše najveći dio laktoze (mliječnog šećera) zbog čega vrlo često jogurt i proizvode na bazi jogurta mogu da konzumiraju i osobe koje ne podnose laktozu. Jogurt i proizvodi na bazi jogurta su odličan izvor kalcijuma i sa malim količinama ovih namirnica može postići dovoljan dnevni unos ovog vrlo bitnog minerala.
Njegova uloga u organizmu je nemjerljiva jer je sastavni dio kostiju, zuba, neophodan je za prenos nervnih impulsa, važan za kontrakciju mišića i pomaže kod zgrušavanja krvi. Dovoljan unos kalcijuma prevenira osteoporozu, snižava krvni pritisak, ima povoljan učinak na nivo krvnih masnoća, smanjuje rizik od moždanog udara, kamena u bubregu, pomaže u regulisanju tjelesne mase i štiti organizam od karcinoma.
Pored količine kalcijuma snaga jogurta je i u korisnim bakterijama, prirodnim probioticima koji suzbijaju rast štetnih bakterija u crijevima. Probiotske kulture iz jogurta ublažavaju mnoge zdravstvene probleme opstipaciju, zapaljenske bolesti crijeva, smanjuju opasnost od raka debelog crijeva, ulkusa, infekcija mokraćnih kanala, jačaju naš imuni sistem.

Koji mliječni proizvod na našem tržištu ima sve navedeno?

Novitet je mliječni proizvod-namaz „Labne“ kojeg od ostalih sličnih proizvoda upravo izdvaja njegova baza, jogurt. Inače proizvod je niskomasni sa visokom hranjivom vrijednosti pogodan za sve uzraste. Ovakva hranjiva i zdrava namirnica, lagane, prozračne i kremaste strukture lako se uklapa u sve dnevne obroke.
Može da se koristi kao podloga za razna slana i slatka jela. To je veoma važno u ishrani pogotovo djece i adolescenata, jer kroz ovakve kombinacije mi možemo da im omogućimo da zadovolje svoje dnevne potrebe za neophodnim nutrijentima kalcijumom, fosforom, bjelančevinama, da poboljšavamo njihov imunitet i preveniramo različita oboljenja.
Idealan je i za trudnice i dojilje zbog nutritivnog sastava, a niske kalorijske vrijednosti. Zbog hranjive vrijednosti „Labne“ sirni namaz možemo koristiti i kao samostalan obrok u zamjenu za mlijeko, pavlaku ili sir. U dijetoterapiji nutricionisti dijetetičari ovakav proizvod mogu preporučivati kod mnogobrojnih metaboličkih poremećaja gojaznosti, insulinske rezistencije, dijabetesa, proteinske malnutricije, osteoporoze, gastrointestinalnih poremećaja itd. te je zbog svog odličnog sastava „Labne“ mliječni namaz postaje prioritet u ishrani i zdrave i bolesne populacije.

President poklanja!

U saradnji sa kompanijom President dijelimo više paketa PRESIDENT svojim vjernim čitaocima. Sve što treba da uradite jeste da podjelite ovu objavu na svoj zid, označite @Centar za nutricionizam i dijetetiku Inga Marković u vašoj objavi i ostavite adresu na koju vam možemo poslati paket.

Related posts