NUTRI – SCORE A, B, C, D, E

Ova oznaka pretvara nutritivnu vrijednost u jednostavan kod koji se sastoji od 5 slova, svako sa svojom bojom (tamno i svijetlo zelena, žuta, narandžasta i crvena).
Uzima u obzir hranjive materije koje treba izbjegavati (u zavisnosti od energetske vrijednosti i količine šećera, zasićenih masti i soli) te one pozitivne (količina vlakana, proteina, voća, povrća i orašastih plodova, maslinovog, orahovog i repičinog ulja).
Tako npr. slovo A na zelenoj podlozi označava da proizvod ima dobre rezultate u pogledu ukupne hranjive vrijednosti dok se hrana sa crvenim E treba konzumirati samo umjereno.
Zahvaljujući ovom sistemu nutritivna vrijednost proizvoda se brže otkriva i pomaže da kupac izbalansira svoju prehranu. Naravno, ne treba izgubiti iz vida piramidu prehrane koja insistira na raznovrsnom odabiru namirnica. To znači da se ne treba fokusirati samo na one s oznakama A i B, a potpuno se odreći oznaka D i E, već da proizvode koji imaju zelenije boje možemo konzumirati češće i u većoj mjeri, u odnosu na one obilježene crvenom ili narandžastom bojom.

Uvijek birajte najbolje proizvode, jer tako birate najbolje za sebe.

Related posts