Mlijeko bez laktoze – Dukat „Lagano jutro“

Mlijeko bez laktoze -Intolerancija (nepodnošenje ili preosjetljivost) predstavlja niz organskih neželjenih patoloških reakcija na hranu koje nisu podstaknute specifičnim imunim odgovorom i ne svrstavaju se u nutritivne alergije. Ovakve neimunološke reakcije karakteristične su uglavnom za odraslu dob. Mliječna mast i laktoza ne izazivaju alergije, već deficit enzima laktaze (odgovornim za razgradnju laktoze- mliječnog šećera) može izazvati simptome koji podsjećaju na alergije. Razlika je u tome što ti simptomi nisu izazvani imunološkim procesom već deficitom jednog enzima. Deficit enzima laktaze izaziva simptome alaktazije koju karakterišu grčevi u stomaku, meteorizam, mučnina, flatulencija i dijareja. Ovaj deficit se smatra najčešćim te vrste, jer polovina odrasle populacije u svijetu boluje upravo od njega.

Ko oboljeva od intolerancije na laktozu

Intolerancija na laktozu može da bude nasljedna i tada govorimo o primarnoj alaktaziji, a može da bude uslovljena i drugim bolestima kao što su Chrohnova bolest, ulcerozni kolitis, enteritis, uslovljena parazitima, izazvana pretjeranom upotrebom antibiotika te kod glutenske enteropatije.

I samo starenje organizma takođe dovodi do intolerancije na laktozu jer se smanjuje lučenje enzima laktaze.

Liječenje intolerancije na laktozu

Princip dijete kod intolerancije na laktozu zasniva se na izbjegavanju konzumacije namirnica bogatih laktozom što podrazumjeva eliminaciju prvenstveno mlijeka i mliječnih proizvoda kao i sve vrste hrane koje sadrže mlijeko u svom sastavu. Količina laktoze u standardnim mliječnim proizvodima kreće se od 5g pa do 30g laktoze.
Ipak, potpuna eliminacija ovih proizvoda na duži vremenski period dovodi do deficita u kalcijumu, fosforu, vitaminima A, D, i B2. Kako bi smo izbjegli ove nutritivne deficite, osobama sa intolerancijom preporučuju se mlijeko i mliječni proizvodi sa reduciranom količinom laktoze.

Dukat „Lagano jutro“

Dukat Lagano jutro je lako probavljivo mlijeko namjenjeno upravo osobama sa intolerancijom na laktozu. Laktoza je u ovom proizvodu razgrađena na jednostavnije šećere glukozu i galaktozu za čije varenje nije potreban enzim laktaza. Konzumacija ovakvog proizvoda omogućava oboljelim da spriječe deficit važnih nutrijenata, a da pri tome nemaju problem sa varenjem.

Ovakav proizvod sem što se preporučuje osobama sa intolerancijom na laktozu idealan je i za osobe srednje i starije životne dobi. Mogu da se koriste i kod redukcije tjelesne težine jer sadrže male količine mliječne masti kao i kod rekreativaca i sportista jer sadrži optimalnu količinu bjelančevina. Ovakvi proizvodi se preporučuju i u prevenciji nastanka intolerancije na laktozu.

Ovu liniju Dukatovih proizvoda čine četiri mlijeka : Dukat Lagano jutro sa 1,5%mm, Dukat Lagano jutro čokoladno mlijeko, Dukat Lagano jutro macchiato i Dukat Lagano jutro jogurt sa 1,6%mm. Izaberite svoj idealan proizvod i uživajte.

Related posts