Perimenopauza i tjelesna masa

Dođe period u životu žene kada su promjene u fizičkom izgledu najvidljivije. Te promjene su vrlo često izvor nezadovoljstva, anksioznosti, pa čak i depresivnih faza.
Moramo da shvatimo da je starenje prirodan proces u životnom ciklusu žene i da ovaj NORMALNI proces (naglašavam) ima ogroman učinak kako na ukupno zdravlje tako i na naš izgled.
Prve promjene na tjelesnom nivou se osjete u perimenopauzi (to je prijelazno vrijeme koje počinje prije menopauze i uključuje 12 mjeseci nakon poslednje menstruacije) i može trajati godinama, a osnovni simptom jeste povećanje tjelesne mase i promjene u fizičkom izgledu.
To je ono što prvo primjetimo na sebi, a produkt je prvenstveno promjene ravnoteže polnih hormona i same strukture ženskog tijela, a ne samo povećanog unosa hrane!!!
Kada ovo prihvatimo i shvatimo lakše ćemo naći način, ne da prirodni proces probamo zaustaviti (jer je nemoguće), već da u ovom periodu uradimo maksimum za sebe u cilju prvenstveno dobrog zdravlja, a tek onda izgleda, za koji treba postaviti realne ciljeve!!!

Šta treba da uradimo:

  • Promjena prehrane je neminovna! Redukciona hiperproteinska medicinska nutritivna terapija je osnovna mjera liječenja gojaznosti u perimenopauzi. Ovaj vid prehrane će da obezbijedi našem tijelu sve neophodne nutrijente, održavat će mišićnu masu (koja nam je u ovom periodu vrlo važna) u normalnim vrijednostima i prevenirat će sve bolesti kojima smo podložnije u ovom i budućem periodu života.
  • Pravilno koncipirati fizičku aktivnost! Ona mora biti svakodnevna, a kombinacija kardio treninga i treninga sa težinama daje najbolji rezultat kako za očuvanje zdravlja tako i za fizički izgled. I u ovom segmentu treba itekako postaviti realne ciljeve, jer trening čini samo 30% uspjeha, dok ishrana zauzima visokih 70%.

Zato, pun gas i uživajte u svim prirodnim promjenema koje život nosi.

Related posts