Paradajz – šta jedemo?

Botanički gledano paradajz je voće, međutim svi ga pripremamo i jedemo kao povrće. Zbog lakšeg oporezivanja Vrhovni sud SAD je 1893. godine donio odluku i zvanično paradajz proglasio povrćem. Inače, ovaj izuzetan plod nezaobilazan je dio naše trpeze bilo da ga konzumiramo u salatama, čorbama, kuvanim jelima i prelivima.
Pored dobrog ukusa i lijepog izgleda, paradajz je prava riznica dragocjenih hranjivih materija (sadrži preko 44 hranjiva sastojka). Ono po čemu je posebno poznat je fitonutrijent likopen za kojeg su naučna istraživanja potvrdila da se radi o jednom od najjačih antioksidanata koji ima nevjerovatno pozitivan uticaj na zdravlje. Zasluga za veliku blagodet na zdravlje nije samo u likopenu već u spoju njega sa drugim sastojcima paradajza poput beta-karotena, flavonoida, vitamina C i svih ostalih nutrijenata. Pored odličnog nutritivnog sastava, vrlo je niske kalorijske vrijednosti: 1 šolja sirovog paradajza sadrži samo 32 kCal pa je odlična namirnica za kontrolisanje i regulaciju tjelesne mase.
Najveći problem leži u nabavci čistog i zdravstveno ispravnog ploda. Prema podacima iz izvještaja “Vodič kroz pesticide za kupce” kojeg je objavila EWG 2014. godine, konvencionalno uzgojeni paradajz svrstan je u 12 namirnica u kojima su najčešće pronađeni ostaci prsticida!!!

Smatram da je to dovoljan razlog za uzgoj organskog paradajza i nabavku istog, kada god je to moguće.

Related posts