HRANA DRAGULJA ZAPADNE SRBIJE – ZLATIBORA

Nemoguće je posjetiti Zlatibor, a ne probati brojne lokalne specijalitete. Cijeli kraj odiše mirisima domaće tradicionalne hrane kojoj je nemoguće odoliti. Sem bogatstva mirisa i ukusa, hrana sa ovog područja je izuzetnog nutritivnog kvaliteta. Stanovnici ovog okruga uspjeli da očuvaju njenu autentičnost tradicionalnim načinom proizvodnje, a zdravo planinsko okruženje je omogućilo izuzetan kvalitet proizvoda.
Delikatesi u kojima se najviše uživa su izvanredni mliječni proizvodi. Sir i kajmak se ovde na tradicionalan način proizvode po recepturama koje se prenose sa koljena na koljeno, a jedini konzervans koji se koristi jeste sol.
Tačan nutritivni sastav tradicionalnog kajmaka iz domaće proizvodnje nije moguće odrediti, jer i energetska i nutritivna vrijednost varira i zavisi od niza faktora kao što je sastav mlijeka i način izrade.
Ono što je poznato jeste da ovaj proizvod može da sadrži mliječne masti od 34-75 % a najbolji ukus imaju proizvodi koji imaju koncentraciju mliječne masti preko 65%. Iz tog razloga je upravo kajmak vrhunski kulinarski specijalitet.
Međutim, upravo je ova velika količina masti i holesterola ovu namirnicu stavila na crnu listu. Kajmak spada u strogo zabranjene namirnice kod kardiovaskularnih oboljenja, povišenih krvnih masnoća, povišenog krvnog pritiska, gojaznosti, žučnih i hepatičnih oboljenja, a oni koji mogu da uživaju svakodnevno u ovoj namirnici su djeca normalne uhranjenosti i pothranjene osobe.

Međutim, kao i sve namirnice, ako se konzumiraju rijetko ili povremeno nemaju apsolutno nikakav uticaj na ukupno zdravlje!!!
Tako da, ako posjetite ovu fantastičnu planinu slobodno dajte si oduška i uživajte.

Related posts