Prednosti organski uzgojene hrane

Moj projekat uzgoja organske hrane traje već tri godine i definitivno je potpuno smislen obzirom na benefite koje nam ta hrana obezbjeđuje.
Organski uzgojena hrana je odličan način da smanjimo našu izloženost zagađivačima koji se obično nalaze u namirnicama uzgojenim uobičajenom poljoprivrednom praksom.
U uobičajenoj praksi koriste se:

  • pesticidi koji su dokazano uzročnici različitih tumora, teški metali koji imaju dokazano toksično dejstvo na naš nervni sistem, jedan su od uzročnika nastanka multiple skleroze, negativno utiču na proizvodnju hemoglobina, otapala koja oštećuju funkciju bijelih krvnih zrnaca i na taj način smanjuju funkciju imunološkog sistema.

Da bi to sve naučno potkrijepili evo podatak: u jednom od najvećih istraživanja provedenom od strane Odjela Ministarstva za poljoprivredu SAD na 94.000 uzoraka hrane u 75% namirnica iz uobičajene poljoprivredne prakse pronađeni su ostaci pesticida, dok je taj postotak u organskoj proizvodnji iznosio samo 13%. Sva sprovedena istraživanja i u Evropi i Mediteranu dosljedno su pokazali niže razine kontaminacije u organski proizvedenim namirnicama.
Pored ove prednosti postoji još jedna, a to je da organski uzgojena namirnica u prosjeku sadrži za 15% više hranjivih materija od voća i povrća uzgojenog u savremenoj poljoprivrednoj praksi.

Pa ajmo se malo potruditi i učiniti fenomenalnu stvar za sebe i svoje zdravlje.

Related posts