Prednosti organske ishrane

Prednosti organski uzgojenih namirnica

Moj lični izbor je kupovina organski uzgojene hrane kada god je to moguće.
Razlog za ovakav izbor je prvenstveno u smanjenju izloženosti moje porodice i mene zagađivačima koji se obično nalaze u namirnicama uzgojenim uobičajenom poljoprivrednom praksom!

Sredstva koja se koriste u klasičnoj poljoprivredi nisu samo pesticidi već i teški metali poput olova, žive kao i otopine poput benzena i toluena koji imaju nesagledive posljedice po zdravlje.
Ono što se najviše povezuje sa ovim sredstvima jeste nastanak tumora, pad imunog sistema, nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, multipleskleroza, anemija i mnogi drugi metabolički poremećaji!
Pored kontaminacije, hrana koja nije organski proizvedena ima nižu nutritivnu vrijednost i to za min. 15%!

Ministarsvo za poljoprivredu SAD je provelo istraživanje na više od 94000 uzoraka hrane i došli su do rezultata da se čak u 75% voća i povrća iz klasične poljoprivredne proizvodnje nalazi bar po jedan ostatak pesticida! Slični rezultati su dobijeni i u istraživanjima provedenim u zemljama Evrope i Mediterana!

Ali kako prepoznati organski proizvod?

Svaka zemlja ima svoj nacionalni znak organskog proizvoda, a on nam garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole i da je certifikovan od strane certifikacionog tijela. Evropska oznaka za organsku hranu je zeleni „list“ EU.
Ukoliko proizvod nosi samo oznaku „Bio“,“Eko“ ili „Organsko“, a nema oznaku „lista“ to znači da proizvod nije prošao kontrolu i da nije certifikovan, te je i upitno o kakvom se proizvodu radi!?
Organska hrana je i nešto skuplja pa ustupak možemo učiniti kupujući namirnice koje se uzgajaju i prodaju lokalno, ali pod uslovom da znamo kako su namirnice tretirane!
Mnogi naši mali lokalni proizvođači imaju organsku proizvodnju, a da toga nisu ni svjesni jer u svojoj proizvodnji koriste stara sjemena koja nisu GMO, prirodna đubriva, koprivu i druge biljke protiv korova i štetočina,…

Upravo takvi proizvođači trebaju da budu naš izbor!

Related posts