Ishrana stanovnika “Venecije sjevera”

Šveđani su jedan od najzdravijih i najdugovječnijih naroda svijeta. Stopa gojaznosti je najniža u Evropi i iznosi 11%, a prosječna starost iznosi 81 godinu. Jedan od razloga ovakve statistike naučnici pronalaze prvenstveno u njihovom zdravom životnom stilu, visoko kvalitetnoj hrani kao i zdravim prehrambenim navikama.
Šveđani vole da kući pripremaju hranu, aktivni su po svim vremenskim prilikama i mnogo vremena provode u prirodi. Kreću se, pješače, voze bicikla, trče…bez obzira koja je vanjska temperatura. Svakodnevna fizička aktivnost svakako doprinosi njihovom ne samo zdravlju već i fit izgledu. Ja za svoj petodnevni boravak nisam vidjela ali niti jednu osobu čak ni sa blagim viškom kilograma.

Vrlo su umjereni u količini unesene hrane koja je nevjerovatno visokog kvaliteta. Hrana koju koriste i za široke narodne mase ima oznake BIO i ORGANIC proizvodnje što do sada nigdje nisam vidjela, a sve nam govori o visokom standardu ove predivne zemlje.

Ishrana je bazirana na integralnim žitaricama, mesu (teletina, svinjetina, divljač), ribi, jajima, puteru, slanini, visokomasnim mliječnim proizvodima, džemovima. Slatke namirnice se nude u izobilju, ali ih oni koriste vrlo umjereno (djeci unos ograničavaju samo na dane vikenda). Dugo su kao začin koristili samo sol pa su im i sada sva jela previše slana.
Ovakav izbor namirnica za svakodnevnu ishranu šveđani sebi mogu priuštiti zbog izrazito niskih temperatura, jer sve nabrojane namirnice svojim metabolisanjem povećavaju tjelesnu temperaturu, a umjerenosti u jelu i svakodnevna fizička aktivnost kompenzuje visoku kaloričnost tradicionalnih namirnica.

Related posts