Da li je krompir zaista “hrana praznih kalorija”?

Ako dobro upoznamo nutritivnu vrijednost krompira i naučimo pravilno da ga pripremamo uvjerit ćemo se da je on daleko od “hrane praznih kalorija” kako ga neki nazivaju.

Krompir je u svjetskoj ishrani najzastupljenija namirnica iz grupe povrća. Nudi široku nutritivnu podršku kao odličan izbor vitamina B6, vitamina C, te minerala mangana, kalijuma, magnezijuma, selena, cinka i bakra kao i flavonoida. U medicinskoj dijetoterapiji koristimo ga u zaštiti srca i krvnih sudova. Sa svojim odličnom antioksidativnom potporom može imati značajnu ulogu u našoj prehrani samo ako znamo kako ga pravilno pripremati.

Većina ljudi krompir povezuje sa jelima koja nikako ne doprinose zdravlju kao što je pomfrit pržen u dubokom ulju, čips, pečen krompirom sa kajmakom ili pavlakom, topljenim sirom i slaninom, pitom krompirušom, pire krompirom itd. Ali ako se uklone loše masnoće i nezdravi način pripreme, ostaje namirnica niske kalorijske vrijednosti vrlo bogata biljnim vlaknima.

Studije su pokazale da neodgovarajuća priprema i dugo kuvanje lako razgrađuje njegove hranjive materije. Jedan od nutritivno bogatog načina kuhanja krompira bio bi da se isjeckan krompir kuva na pari u trajanju od 10 min. Sljedeći jeste ovaj koji vam predstavljam, a to je krompir u foliji pečen na žaru u trajanju od 10 minuta.

Ovakvo tzv. “nutritivno bogata priprema hrane” daje i izvanredan ukus dok vatra kao najveće ljudsko otkriće sve čini još boljim i ukusnijim.

Related posts