Ishrana stanovnika najmisterioznijeg grada Evrope

Ako ste ljubitelj mesa i jela od mesa tj. ako ste zavisnik od holesterola onda je Češka definitivno država za vas!
Ovakvu kuhinju (izuzetno ukusnu) uz potpuno zanemarivanje “zdrave hrane” nećete naći niti u jednom drugom gradu Evrope.
Češku tradicionalnu kuhinju čine jela izuzetnog ukusa, prepuna holesterola uz izuzetno kalorične dodatke što se potpuno kosi sa svim nutritivnim preporukama. Povrće koje se u minimalnoj količini koristi u pripremi jela je toliko termički obrađeno i začinjeno da ne možete ni pretpostaviti o kojoj se vrsti radi, a da ne govorimo šta ostaje od nutrijenata nakon takve pripreme.
Jela bez mesa ne postoje u ponudi, a najviše se koristi svinjetina i goveđi odresci. Odresci su omiljeno jelo Čeha uz krompirove dodatke koji su preliveni začinjenim umacima sa gnječenim povrćem.
Prženo i pohovano meso se nalazi na svakom ćošku po vrlo pristupačnim cijenama, a najpopularnija je Praška šunka na žaru.
Glavna jela češke kuhinje su svinjske koljenice i pečena patka (nju nisam stigla probati). Porcije hrane su ogromne!
U pripremi pečenog mesa se obavezno koristi pivo, a konzumira se uz glavni obrok.
Inače, Česi nisu ljubitelji doručka, što je medicinski lako objašnjivo jer hrana koju svakodnevno unose ima tako veliku zasićujuću moć i vari se 6 do 8 pa i više sati, te nemaju potrebe da jedu na 3-4 h kao što je po svjetskim preporukama zdravstveno ispravno.
Uz ovakvu ishranu i konzumaciju ogromnih količina piva (Česi su najveći konzumenti piva na svijetu po glavi stanovnika- 160 l godišnje popije svaki Čeh) nevjerovatno je da nećete vidjeti pretile domicile!
Ne znam u čemu je njihova tajna održavanja dobre tjelesne mase, ali ja sam na tri dana zaboravila na svoju svakodnevnu prehranu, prepustila se holesterolu i potpuno uživala u ovoj fantastičnoj kuhinji .

I da znate “pravilna prehrana nije potpuno odricanje od nezdrave hrane, već dobra mjera i dobra kombinacija hrane”. Ništa se neće posebno desiti ako ovakvu hranu sebi priuštite s vremena na vrijeme, i ako ste na putovanju slobodno dopustite sebi ovakve izlete. A kada dođete kući, jednostavno povučete ručnu.

Related posts