Češka “kalorijska bomba”

Trdlo je tradicionalna češka poslastica od tijesta sa šećerom u prahu i orašastim plodovima. Izuzetno je ukusna, a originalni recept je kroz vjekove modernizovan te se danas ovo tijesto puni svim i svačim: vanilija kremom, čokoladnom kremom, kremom od šumskog voća, svježim voćem, sladoledom.
Kada za neku hranu kažemo da je “kalorijska bomba” tada opisujemo hranu koja ima enormno veliki broj praznih kalorija koje u suštini tijelu ne trebaju, jer ne sadrže nikakve kvalitetne nutrijente. Sa ovakvom hranom, koja je inače melem za naše receptore ukusa, tijelo ne zna šta da uradi pa svojim metaboličkim procesima od ovako kalorijski bogate hrane stvara energetsku rezervu u obliku masti koje se deponuju u potkožno masno tkivo. Prevelik i konstantan unos “praznih kalorija” dovodi do disbalansa u koncentraciji šećera u krvi i lučenja insulina što za krajnju posljedicu ima gojaznost, metabolički sindrom, insulinsku rezistenciju, predijabetes, ubrzanje aterosklerotskih promjena na krvnim sudovima itd.

Češka “kalorijska bomba” u osnovi ima oko 330 kcal, dok u zavisnosti od punjenje kalorijska vrijednost može da se penje i do 700 kcal.

Za sve nas koji smo u prolazu kroz ovu fantastičnu zemlju šta znači unos jedne ovakve fenimenalne poslastice?! Prijatno

Related posts