Ishrana ponosnih Katalonaca

Kada govorimo o ishrani ovog ponosnog naroda Kraljevine Španije govorimo o mediteranskom načinu ishrane koji spada u najzdravije načine hranjenja.
Mediteranska ishrana se u praksi koristi kao medicinski nutritivno – dijetetski tretman u prevenciji i liječenju gojaznosti, šećerne bolesti, insulinske rezistencije, hiperlipidemija, povišenog krvnog pritiska i vaskularnih komplikacija, jer jedino ovakav način ishrane potpuno odgovara svim endokrinološkim i kardiološkim kriterijumima.

Osnovu ishrane Katalonaca čini povrće svih vrsta i boja, riža koja se kombinuje sa povrćem, ribom i morskim plodovima (morski ježevi, škampe, lignje, hobotnice, sipe…), krompir, humus, crveni i bijeli luk i maslinovo ulje. Španci imaju i svoju autentičnu šunku “jaman” koja se često servira sa voćem i orašastim plodovima. Soli se morskom solju i suši u hladnim prostorijama.
Tradicionalno jelo izvanrednog ukusa je Paella jelo od riže okruglog zrna sa povrćem i morskim plodovima.

Tapasi su sitni zalogaji koje Španci jedu u međuobrocima i uglavnom su složeni od sira, krompiruća, šunke, morskih plodova, gljiva…
Od mesa (koje vrlo rijetko konzumiraju) koriste svinjetinu, piletinu i govedinu. Humus im je glavni namaz i jedu ga sa korjenastim povrćem, uglavnom mrkvom.
Od povrća koriste sve vrste, ali najviše artičoku, papriku, paradajz, prasu, patlidžan. Povrće se jede svježe u velikim količinama ili se vrlo kratko termički obrađuje, preliva maslinovim uljem i soli.

A sada nešto za one koji se zalažu za izbacivanje ili minimalan unos ugljikohidrata kao u za one lakovjerne koji takve preporuke primjenjuju: mediteranske dijete koje se koriste u njihovim Klinikama za endokrinologiju sadrže 55-60% složenih ugljikohidrata, manje od 8% zasićenih masti, samo 3-7% polinezasićenih masti iz suncokretovog i kukuruznog ulja, 11-15% nezasićenih masti iz maslinovog ulja uz strogo ograničavanje bjelančevina na 12-16%!!!

Inače, godine 2013. UNESCO je mediteranski način ishrane proglasio nematerijalnim kulturnim naslijeđem Španije, Italije, Portugala, Maroka, Grčke, Kipra i Hrvatske.

Related posts