Tikvice

Ako ste zainteresovani za gubitak kilograma ili za održavanje postojeće tjelesne mase imam idealan prijedlog za vas! Jednostavno, uključite tikvice u vašu svakodnevnu prehranu!

To je namirnica koja ne samo da je bogata hranjivim materijama, već je i zanemarljive kalorijske vrijednosti, dolazi nam iz grupe voća, ali je kulinarski tretiramo kao povrće. Može se konzumirati prijesna ili termički obrađena, a zbog vrlo niske kalorijske vrijednosti skoro da ne postoje ograničenja u konzumiranoj količini.

Nutritivno gledano u ovoj namirnici se nalazi preko 60 kvalitetnih hranjivih materija. Najviše naučno proučavano je njeno antioksidativno dejstvo i zaštitni efekat na negativne posljedice starenja poput degeneracije makule ili katarakte. Za ovo je saslužno bogatstvo vitamina C, mangana i karotenoida luteina i zeaksantina kojim tikvica obiluje.

Za njeno pozitivno dejstvo na regulaciju insulina i šećera u krvi zaslužno je njeno bogatstvo u vitaminskom B kompleksu, cinku, magneziju, omega 3 masnim kiselinama kao i posebnom obliku polisaharida homogalakturonanu koji je posebno značajan za zdravu razinu insulina i šećera.

Kako bi ste dobili najbolju zaštitu od hranjivih materija iz tikvice, potrebno je jesti ne samo njezino meso već i kožicu i sjemenje. Zbog toga su idealne tikvice iz organskog uzgoja pripremljene na nutritivno bogat način koristeći metodu brzog pirjanja od samo 3 minute.

Related posts