Zašto su MALINE neizostavan dio antikancerogenih medicinskih nutritivnih terapija?

Odavno se antikancerogena svojstva ovog fenomenalnog voća pripisuju njihovim nutrijentima za koje se zna da imaju antioksidativna i protuupalna dejstva. Međutim, nova naučna istraživanja su detaljnije objasnila ovaj fenomen.
Fitohemikalije u malinama poput elagitanina mogu da promjene signale vezane za potencijalno kancerogene i postojeće kancerogene ćelije i to na taj način što:

  • u slučaju već postojećih kancerogenih ćelija fitohemikalije iz malina mogu smanjiti njihov broj, jer takvim ćelijama šalju signale za programiranu staničnu smrt (apoptozu) i na taj način ih uništavaju;
  • u slučaju potencijalno kancerogenih ćelija, ćelija koje još nisu postale kancerogene, fitohemikalije iz malina šalju signale koji potiču neizmjenjene ćelije da ostanu kakve jesu i da se bez obzira na uslove ne mjenjaju.
    Zato, prevencije radi ili u slučaju liječenja, preporučujem dnevnu količinu od 200 g cijelih, svježih ili smrznutih malina (a ne proizvode od malina) koje ćete pripremati prema receptima koji zahtijevaju njihovu minimalnu obradu

Neka vam vaše zdravlje bude uvijek na prvom mjestu.

Related posts