„Ruskim pencilinom“ protiv prehlade i gripe

Bijeli luk je u Rusiji toliko uobičajen da se zove „ruski pencilin“, a istorijski izvještaji govore da su za vrijeme jedne od epidemija gripe ruske vlasti uvezle čak 500 tona bijelog luka. Stotine medicinskih ispitivanja potvrđuju da bijeli luk ima snažno antivirusno, antibakterijsko i antigljivično svojstvo. Doktor James North sa Brigamskog univerziteta u Juti ustanovio je da ekstrakt bijelog luka gotovo potpuno ubija humani rinovirus koji izaziva prehladu, i virus parainfluenca 3 koji izaziva grip i respiratorna oboljenja.

Njegova ljekovita svojstva u najvećoj mjeri potiču od sumpornih jedinjenja koja djeluju kao antioksidanti, te je bijeli luk neophodan i za zdravlje kardiovaskularnog sistema, a dokazano je i da snižava loš holesterol LDL dok uvećava dobar holesterol HDL. Rizik od srčanog i moždanog udara smanjuje zahvaljujući ajoenima koji sprečavaju zgrušavanje krvi, umanjujući vjerovatnoću stvaranja krvnih ugrušaka. Bijeli luk ima povoljno dejstvo i na visok krvni pritisak, te na šećernu bolest jer snižava šećer u krvi i poboljšava osjetljivost ćelija na insulin. Sumporna jedinjenja bijelog luka inhibiraju rast tumora, blokiraju oštećenja izazvana karcinogenima i pospješuju propadanje ćelija raka.

Na osnovu svega navedenog u dijetetici i nutricionizmu, ljekovitost ove namirnice koristi u liječenju akutnih infektivnih oboljenja prehlade i gripe, kardiovaskularnih oboljenja, šećerne bolesti, malignih bolesti, te u prevenciji tromboza.

Kako bismo pojačali dejstvo korisnih sastojaka bijelog luka prilikom pripreme hrane ili dijetalne pripreme obroka, potrebno ga je isjeckati i izgnječiti, jer se samo tako oslobađaju njegova ljekovita sumporna jedinjenja. Isjeckan, izgnječen, ili izrendan bijeli luk ostavite da odstoji desetak minuta prije nego ga stavite u hranu jer taj period omogućava alicinu i njegovim derivatima da se aktiviraju.

Za dobro zdravlje dovoljan je i jedan čen dnevno, ali naravno, što više to bolje. Šest i više čenova nedeljno smanjuje rizik od kancera debelog crijeva, želuca, i prostate.

Kako jesti više bijelog luka:

  • Možete napraviti namaz pa ga koristiti umjesto putera, dodati ga u preliv za salate, krompiru, tjestenini, jelima od riže ili žitaricama. Ispecite cijele oljuštene češnjeve bijelog luka na maslinovom ulju na tihoj vatri i on će postati mek i kremast, te se takav može mazati na hljeb.
  • Napravite sos za tjesteninu od bijelog luka i oraha: pomješajte iste količine oljuštenih češnjeva bijelog luka sa orasima, dodajte malo maslinovog ulja i svježeg limunovog soka i ispasirajte. Ovakav sos dodajte vrućoj tjestenini.
  • Za ljuti napitak pomješajte u blenderu bijeli luk, kiselo mlijeko i korijander
  • Isjeckan bijeli luk možete dodati tjestu za hljeb, ,,slanoj piti, proji i posluživati sa čorbama i paprikašima.
  • Koristite ga za mariniranje ribe i svih vrsta crvenog mesa

Da bi smo se riješili neprijatnog mirisa, nutricionisti preporučuju grickanje peršuna čiji hlorofil ublažava miris sumpornih jedinjenja bijelog luka, ali ne zaboravimo da su upravo ona zaslužna za njegovo ljekovito dejstvo.

Related posts