Ishrana srčanih bolesnika

Prehrana u službi liječenja srčanih bolesnika

Srčana oboljenja nastaju godinama te je potrebno cijelog života imati na umu šta ona nose i kako ih prevenirati.

Ishrana je jedan od najvažnijih činilaca za njihov nastanak, te je promjena ishrane jedan od najboljih načina njihove prevencije.Takođe, ako već postoji neko srčano oboljenje pravilna prehrana će pomoći da se već postojeće srčane bolesti drže pod kontrolom tako što će smanjiti novo holesterola, ukrotiti visok krvni pritisak, dovesti šećer u krvi u normalu, smanjiti upalu, dovesti do regulacije tjelesne težine. Mnoga istraživanja su nam to i dokazala. Ispitivanje o uticaju ishrane na zdravlje srca sprovedeno u Lionu pokazalo je da je rizik od ponovnog infarkta kod srčanih bolesnika koji su se pridržavali mediteranskog načina ishrane sa malo mesa i mesnih prerađevina i mnogo biljne hrane, integralnih žitarica, ribe, maslinovog ulja i jezgrastog voća bio manji 50-75% nego kod pacijenata koji su se držali tipične zapadnjačke ishrane.

Šta jesti:

Masna riba

Losos, skuša, sardina i tuna sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina, naročito jedinjenja poznata kao dokosaheksaenoična DHA i eikosapentaenoična EPA kiselina koji su prirodni lijekovi za srce. Prema istraživanju samo pola porcije nedeljno smanjuje rizik od smrti usljed srčanih bolesti za 17%, i rizik od nesmrtnog infarkta za 27%. Svaka dodatna porcija nedeljno smanjuje rizik za još 4%. Masti iz ribe pomažu stabilizaciji rada srca sto smanjuje pojavu aritmije (nepravilnog rada srca koji može da izazove srčanu isuficijenciju, stvaranje krvnih ugrušaka i šlog), smanjuje nivo holesterola i triglicerida i suzbijaju upalu u arterijama. Preporuka bi bila najmanje dvije porcije masne ribe nedeljno u količini od 250-375g.

Razno voće i povrće

Ono predstavlja najbolji izvor biljnih vlakana koji obaraju nivo holesterola i učestvuju u suzbijanju upala u našem organizmu koje su jedan od faktora nastanka srčanih oboljenja. Najbolji izbor je voće i povrće jakih boja, jer ono sadrži antioksidante koji saniraju štetu koji slobodni radikali nanose arterijama. Preporuka je da se unosi najmanje 5 do 7 porcija dnevno a porcija je npr. jedna voćka srednje veličine, 125 ml svježe cijeđenog soka od voća i povrća, 125g mahunarki, 250 ml lisnatog povrća.

Ovas, pasulj, grašak, sočivo

Tajna ovih namirnica je u rastvorljivim biljnim vlaknima koja smanjuju nivo holesterola na taj način što ga upijaju i eliminišu iz organizma putem fecesa. Na ovaj način možemo smanjiti nivo holesteriola za 10-15%.

Hladno cijeđeno maslinovo ulje

Masline i maslinovo ulje čine osnov mediteranske ishrane jer sadrži mononezasićene masne kiseline i polifenole koji smanjuju upalne procese u krvnim sudovima i regulišu nivo holesterola i triglicerida. 2-3 kašičice hladno cijeđenog maslinovog ulja ili 20 maslina srednje veličine dnevno je dobitna kombinacija.

Orasi, bademi i kikiriki

Svakodnevna konzumacija ovih orašastih pšlodova smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti za 39%. Iako su ove namirnice masne one sadrže mononezasićene i polinezasićene masti koje regulišu holesterol i štite srce, smanjuju CRP i fibrinogen supstance koje nam upućuju na uplu. Takođe bogate su biljnim vlaknima, vitaminima E i B, magnezijumom i kalijumom neophodnim za dobro zdravlje srca.

Tofu, soja u zrnu i sojino mlijeko

Hrana od soje nije lijek kao što se ranije mislilo, ali svakako snižava holesterol u krvi i može da bude izbor u dnevnim obrocima kao zamjena za meso i mliječne proizvode.

Crno vino

Crno vino je poznati lijek za srce zbog flavonoida koji sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka i rezveratrola koji smanjuje holesterol. Jedno do dva pića dnevno ili 125 ml crnog vina smatra se količinom koja je bezbijedna i korisna za srce.

Uz ove osnovne preporuke poptrebno je u ishranu uvrstiti zeleni čaj, sok od brusnice, jabuke i crveni grejp. Smanjenje unosa kalorija takođe smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja, te je neophodno tjelesnu težinu držati u granicama normalnih vrijednosti.

Related posts