Kako ojačati imuni sistem za borbu proziv virusnih infekcija

Nauka o imunološkom sistemu počinje se razvijati od momenta kada je dokazano da određene bolesti jednom preboljene ne mogu se više bolovati i taj mehanizam je nazvan specifičnim imunitetom, zaštitom organizma protiv tačno poznate bolesti. S obzirom da je COVID – 19 novi virus mi ne posjedujemo specifični imunitet, ali znamo da su nositelji nespecifične i specifične odbrane organizma T i B limfociti i da oni štite organizam tako što upoznaju neprijatelja i stvaraju protiv njega zaštitna antitijela. Osobe koje imaju manjak T limfocita sklonije su virusnim gljivičnim i bakterijskim ćelijskim infekcijama, ali i kod njih bez obzira na deficit odbrani organizma priskaču u pomoć drugi imunološki faktori.

Virusi napadaju ljudske ćelije da bi održali svoj vlastiti ciklus uzrokujući akutne i honične bolesti, katkad skrivenu latentnu infekciju ili recidiv uništavajući T limfocite. U organizam ulaze udisanjem, kroz kožu i kroz sluznicu.

Za dobar imunološki sistem neophodna je visokokvalitetna prehrana tokom cijelog života, a pogotovo mora biti pojačana u periodu pojave virusnih infekcija pogotovom u periodu korona virusa o kojem se još uvijek malo zna.

Osnov ishrane bi trebali da budu kompleksni ugljeni hidrati, smeđi pirinač, ječam, proso, integralni ovas jer je ova hrana bliska svom prirodnom obliku i jača imuni sistem.

Povrće uzimati u izobilju jer je bogato anatioksidantima koji obuhvataju beta karotin, vitamin C, vitamin E, selen koji samo zajedno djeluju u borbi protiv štetnih agenasa. Svakodnevno je neophodno unijeti u organizam osam šolja raznovrsnog povrće, više u svježem obliku nego termički obrađenom.

Dobar izvor vitamina C i kalcijuma su kelji i brokuli, grašak, badem i mrkva su bogati betakarotenom,  žitne klice i orasi vitaminom E.

Sirova hrana, koja je bogata enzimima, može da bude izbor u ovoj situaciji, ali pod uslovom da se dobro opere u rastvoru sode bikarbone.

Potrebni su nam i proteini koji se lako vare iz ribe, piletine, puretine. Jaja su neizostavan dio jelovnika u ovim uslovima zbog sposobnosti da svojim sastavom fosfolipida čuvaju ljudske ćelije od uticaja virusa. Salati obavezno dodavati kašiku nerafinisanog maslinovog ulja, a može da se koristi i laneno ulje, te masna riba kao što je losos.

Istočnjačke pečurke šiitake podižu imunitet jer sadže lentinan supstancu koja stimuliše tjelesni interferon i pomaže u borbi protiv virusa. Kod nas se uglavnom mogu naći u sušenom obliku i možete ih dodavati svakodnevno u supe i čajeve.

Bijeli luk je neizostavan u antivirusnoj ishrani jer sadrži alicin snažan antibakterijski i antivirusni agens. Alicin se kuvanjem gubi tako da je bolje svakodnevno koristiti par češanja svježeg bijelog luka. Bijeli luk sadrži i vitamine A i C, tijamin, kalcijum, kalijum, bakar i selen. Može se i cijediti zajedno sa drugim povrćem.

Značajan dio higijensko-dijetetskog režima su i svježe cijeđeni sokovi, jer nam omogućavaju unos koncentrovane hranjivosti i dosta sirovih enzima kao i antioksidanata. Mala količina zeleniša možete da iscjedite sa mrkvom, cveklom, bijelim lukom i jabukom, lišćem kupusa, kelja, brokule, blitve, špinata… i da svakodnevno pravite kombinacije koje možete konzumirati u užinama. Ove kombinacije su bogate hlorofilom koji je imunološki neophodan. Ljudi sa gastritisom ili ulkusom moraju da počnu polako da unose ovakve napitke rastvarajući ih u vodi. Može se uzimati do 4 čaše sokova dnevno. Za jačanje imunološkog sistema mogu se koristiti i svježe cijeđeni sokovi od citrusnog voća narandže, limuna i grejpa u koji se može dodati mala kašikica maslinovog ulja. Smatra se da ovakvi sokovi podižu broj T ćelija, smanjuju prisustvo virusa i poboljšavaju limfnu drenažu. I da ne zaboravimo probiotske jogurte u količini od 250ml dnevno takođe odgovorni za dobar imuni sistem

Šta izbjegavati:

Sve što slabi imunološki sistem a to je prije svega ishhrana bogata bijelim brašnom, rafinisanom solju, margarinom, šećerom, zatim duvan, alkohol, droga. Šećer satima nakon uzimanja zaustavlja aktivnost antitijela, što znači da ugrožava imunološki sistem. Studije su pokazale da unosom šećera ćelije gube mogućnost da opkole i unište viruse i bakterije. Šećer se u kupovnim namirnicama nalazi prerušen u sukrozu, maltozu, kukuruzni sirup i dekstrozu, a svi ti oblici upravo narušavaju imunološki sistem.

Related posts