gojaznost

Kako liječiti gojaznost

Gojaznost ili debljina je stanje prekomjernog nakupljanja masti u organizmu. To je bolest i u medicinskoj dokumentaciji se vodi pod šifrom E66, a gojaznost koja se definiše indeksom tjelesne mase (BMI) većim od 30 je osnovni rizikofaktor za nastanak srčanih oboljenja, povišenog krvnog pritiska, moždanog udara, šećerne bolesti kao i nekoh oblika raka. Kliničke komplikacije koje su produkt gojaznosti smanjuju kvalitet života, radnu sposobnost i životni vijek oboljelih. Ključnu ulogu u nastanku gojaznosti igra masna hrana uz genetiku, životne navike, psihološke činioce kao i određene metaboličke poremećaje.

Pretjeran unos masne hrane koja je svakako ukusnija, kao i pretjeran unos ugljenih hidrata dovodi do gojaznosti. Masnija hrana je i mnogo jeftinija od voća, povrća kao i nezdrave grickalice te su i to faktori koji utiču na povećanje tjelesne mase. Analizom naše prehrane dolazimo do zaključka da se naša svakodnevna prehrana upravo bazira na unosu masnih jela, jeftine hrane (ugljenih hidrata), industrijski proizvedene hrane uz vrlo malu konzumaciju voća i povrća, što je dovelo do pandemije gojaznosti u svim zemljama svijeta. Svjetska zdravstvena organizacije (SZO) izlaz iz ove situacije vidi prvenstveno u promjeni prehrambenih navika i povećanju fizičke aktivnosti. Mudro liječenje gojaznosti i promjene prehrambenih navika jedino omogućava medicinska nutritivna terapija koja neće organizam dovesti u deficit sa pojedinim hranjivim materijama.

Zdrav ljudski organizam svakog dana treba u određenom omjeru ugljene hidrate, proteine i masti kao i vitamine i minerale. Liječenje medicinskom dijetom je najučinkovitiji i jedini medicinski priznati model liječenja debljine. Medicinka nutritivna terapija je jedina prihvatljiva dijetoterapija koju propisuje dijetetičar nutricionista uz nadležnost ljekara koji je postavio dijagnozu. Takva dijetoterapija zahtijeva biohemijske nalaze krvi i urina na osnovu kojih se određuje dalji tok liječenja.

Dijete koje se zasnivaju samo na procjeni stanja uhranjenosti kao i medicinski ne opravdanim testovima intolerancije na hranu te testovima biorezonance su nadriliječenje koje nema nikakve veza sa pravilnim, zakonskim i opravdanim liječenjem gojaznosti i za pacijente mogu da budu veoma opasne pa i letalne. Medicinsku nutritivnu terapiju nije moguće „skinuti sa interneta“, ona se individualno prilagođava na osnovu zdravstvenog stanja osobe, individualnih karakteristika, postavljene dijagnoze od strane ljekara, komorbiditeta, psihološkog i socijalnog statusa.

Related posts