bore

Da li naša životna priča mora da bude ispisana borama?

Proces starenja dovodi do tanjenja površinskog sloja kože, dok sloj ispod gubi kolagen “podupirač” kože i elastin, vlakna koja kožu čine elastičnom. Duboko ispod površine masne ćelije se smanjuju i kao posljedicu ovih procesa imamo pojavu bora i kože koja “visi”. Sunce, cigarete, zagađenost vazduha te slatka hrana dodatno pogoršavaju stanje razgrađujući kolagen!

Kako spriječiti preranu pojavu bora

Krto meso, riba, piletina, mahunarke, jezgrasto voće
Proteinske namirnice svojim razlaganjem na aminokiseline pomažu u obnovi ćelija, jer dovoljna količina upravo aminokiselina ubrzava oporavak i regeneraciju kože i kolagena. Proteinska hrana sa malo masti za svaki obrok!

Maslinovo ulje
Ono sadrži puno oleinske kiseline koja je zadužena za održavanje ćelijske membrane tečnom, što čini kožu mekom. Vitamin E i polifenoli iz maslinovog ulja štite kožu od štetnog dejstva slobodnih radikala. Koristiti maslinovo ulje za pripremu jela kad god možete!

Bijeli luk
Bogatstvo polifenolima kojim obiluje bijeli luk itekako štite našu kožu. Svakodnevna upotreba u pripremi jela !

Borovnice, maline, jagode, jabuka sa korom i citrusno voće
Doza bi bila 250g dnevno!

Zeleni čaj
Doza 2-4 šolje dnevno!

Losos, skuša
Omega- 3 masne kiseline izuzetno su korisne jer održavaju ćelijsku membranu tečnom. Najmanje dvije porcije nedeljno po 125 g!

Voda
Ćelijama kože potrebno je mnogo tečnosti da bi membrane ostale savitljive i da bi mogle da primaju nutrijente, koji ih održavaju zdravim. Doza je 2 l dnevno!

Lice može da ispriča hiljadu priča, srećnih i tužnih, ali većina nas bi voljela da nam životna priča nije ispisana borama!

Related posts