karcinom dojke

Karcinom dojke

Pošto sam zadnjih mjeseci i u timu Službe za onkologiju imam priliku da se svakodnevno susrećem i sa ovim oboljenjem. Broj oboljelih se na žalost svakodnevno povećava, a prehrana igra ključnu ulogu kako u prevenciji tako i u liječenju.

Osnovni faktori rizika za karcinom dojke su: genetika, rana i kasna menopauza, estrogenska dominacija koja je vezana i za gojaznost, unos masne hrane, te konzumaciju alkohola i duvana!

Velike količine deponovanih masti u tijelu oštećuju membrane tjelesnih ćelija, te se ćelija tako oštećena može da transformiše u kanceroznu ćeliju! Masno tkivo u dojkama podstiče rast ćelija raka!

Prevelike količine šećera mogu da ometaju jetru u pokušaju da izbaci estrogen!

Toksični ksenoestrogeni koji se nalaze u hrani a porijeklom su iz pesticida, goriva, plastike itd. takođe mogu biti pokretači karcinoma.

Još jedan mogući uzrok je i disfunkcija limfnog sistema koji je odgovoran za drenažu toksičnih supstanci iz tkiva; tjesan grudnjak može da bude uzrok limfne blokade te da akumulacija štetnih materija dovede do karcinoma.

Preporuke za prevenciju:

  • smanjiti unos životinjskih masti,
  • povećan unos namirnica bogatih biljnim vlaknima (voće, povrće, integralne žitarice, pasulj), jer baš ona pomažu debelom crijevu da izbaci nepotrebni estrogen.
  • Namirnice bogate izoflavonima, fitoestrogenima (biljnim estrogenima), beta karotin, selen blokiraju aktivnost estrogena u tkivu.

Laneno sjeme, neke vrste riba (losos, tuna, sardina, skuša) sadrže antikancerogene omega 3 masne kiseline. Biljke iz grupe krstašica (brokula, kupus, karfiol, kelj) trebaju biti svakodnevno zastupljene u ishrani…

Edukovati se iz ove oblasti, u svim segmentima, veoma je važno u cilju prevencije!

I vodite računa da ne nosite grudnjak duže od 12h dnevno!!!

Related posts