Blagodeti jesenjih plodova

Jesen je godišnje doba koje je bogato voćem i povrćem sa visokim sadržajem nutrijenata neophodnim za dobro zdravlje i neophodno „vakcinisanje“ organizma za predstojeće hladnije dane. Promjene koje donosi jesen su niže temperature, kraći dani i manja izloženost sunčevoj svjetlosti što znači manje serotonina, melatonina i vitamina D. Kako bi smo nadomjestili sezonske promjene neophodno je prilagoditi ishranu u cilju postizanja optimalnog zdravlja. Jesen je godišnje doba koje obiluje različitim vrstama nutritivno gustog voća i povrća koji upravo zadovoljavaju sve tjelesne nutritivne potrebe organizma tokom jesenjeg perioda. Prateći kartu najzdravijih namirnica na svijetu upravo većina dospijeva u jesen, te je neophodno iskoristiti ih u svježem stanju u što većoj količini.

Kada dođe hladno doba potrebno je misliti na sljedeće nutrijente prvenstveno vitamin C, bioflavonoide i gamalinoleinsku kiselinu (GLA) u cilju prevencije gripe, nazeba i ostalih virusnih i bakterijskih infekcija karakterističnih za jesen i zimu. Sve ove zaštitne materije upravo možemo apsorbovati iz jesenjih plodova. Izdvojit ćemo one plodove koji su nama dostupni i dio su naše tradicije u jesenjoj prehrani.

Mrkva

Ima izuzetnu antioksidacijsku podršku organizmu jer sadrži vitamin C, fitonutrijente i beta-karoten. Antioksidativni fitonutrijenti mrkve ni u kom slučaju nisu ograničeni samo na beta karoten već uključuju i karotinoide alfa-karoten i lutein, kao i niz hidroksicinamičnih kiselina i antocijanide što unapređuje i štiti naš kardiovaskularni sistem, unapređuje zdravlje očiju te potencijalno snižava rizik od oboljevanja od raka.

Tikvice

Koje su bogate karotenoidnim luteinom i zeaksantinom s tim što se najveće količine nalaze u kori ove biljke pa je potrebno ne guliti ih prije pripreme jela. Unos ovih antioksidanasa doprinosi zaštiti od uticaja starenja na degeneraciju makule ili katarakte, pozitivno dejstvo na krvni šećer te protuupalni učinak.

Bundava

Jedna od najzdravijih namirnica jer sadrži preko 60 hranjivih tvari a primarni je izvor alfa-karotena i beta karotena, luteina, zeaksantina i beta kriptoksantina koji pružaju itekakvu zdravstvenu podršku kao snažni antioksidansi i antiupalna sredstva. Sem protuupalnih svojstava, bundava pomaže u kontroli šećera u krvi i regulaciji insulina jer je bogata d-kiro-inozitolom, folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom i vitaminima B1, B3, B6. Kombinacija njenih antioksidanata i antiupalnih spojeva imaju jasan potencijal na području prevencije i liječenja karcinoma.

Smokve

Su najkoncentrovaniji izvor polifenolnih antioksidanasa što prilikom njihovog konzumiranja daje organizmu veliku antioksidativnu podršku a bogatstvo pektinima osigurava mnogobrojne koristi za probavni sistem.

Grožđe

Sadrži preko 100 antioksidativnih hranjivih tvari koje između ostalog štite ćelijsku membranu od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikiali, snižavaju razinu reaktivnih kiseonikovih spojeva u krvi i smanjuju oksidaciju masti. Sjemenke i koža grožđa sadrži najviše nutrijenata grožđa te ih ne treba eliminisati prilikom konzumacije. Grožđe ima intenzivno protiupalno dejstvo,pospješuje zdravlje srca, smanjuje posljedice starenja, poboljšava kognitivne sposobnosti, ima antimikrobno dejstvo a na prirodan način štiti organizam od karcinoma.

Borovnica

Superzvijezda prehrane jer se nalaze na vrhu popisa voća i povrća po svom udjelu antioksidanasa. Idealna su namirnica najzdravijeg načina prehrane zbog udjela i prirodne kombinacije vitamina C, resveratrola, elagične kiseline te antocijanida što organizmu pruža snažnu antioksidativnu zaštitu, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, poboljšanje kognitivnih sposobnosti. Prednost svih jesenjih plodova je što se na različite načine mogu pripremiti i koristiti cijele zime.

Related posts