Autohtona hrana i piće

Svako ima strast za nečim, a jedna od mojih jeste i konzumacija autohtone hrane i pića gdje god da se nalazim. A onda slijedi istraživanje istorije svakog proizvoda pojedinačno.
Ovaj put u korpi su se našli:

  • Paški sir-proizveden od punomasnog ovčijeg mlijeka izvorne pasmine, a specifičnost leži u tome što se uzgoj paške ovce temelji na njihovom cjelodnevnom boravku na pašnjacima gdje konzumiraju aromatično i ljekovito bilje. Ovakav uzgoj daje odličnu nutritivnu i hemijsku strukturu ovog proizvoda.
  • Rabska torta čiji su osnovni sastojci bademi i višnjin liker maraskino, a priprema se puna tri dana. Izvorni recept na talijanskom jeziku čuvaju časne sestre (i nikada nije izašao u javnost), ali ni taj recept ne sadrži normative. Sve se prenosi samo usmenim predanjem, a ono što je posebno interesantno jeste da se količine pojedinih sastojaka mijenja u zavisnosti od godišnjeg doba (npr. zimi torta sadrži više jaja zbog hladnoće i vlažnosti)
  • Lavander Cake- kolač od lavande, suve smokve, badema,oraha i limuna. Za nas kontinentalce stran, ali vrlo interesantan ukus lavande u hrani.
  • Cvijet soli- fina kuhinjska so Solane Nin. U plitkoj laguni Ninakog zaljeva nema industrijske proizvodnje soli već se sve obavlja ručno.

Kako okusiti neko podneblje, ako ne kroz dobru tradicionalnu hranu.

Related posts