Festival sladoleda

Najslađi festival je ubjedljivo Festival sladoleda Njivice i ako se nekada nađete u blizini obavezno ga posjetite.
Festival nudi, pored svih tradicionalnih ukusa i sve moguće fency varijante sladoleda najrazličitijih ukusa (sladolede sa sastojcima sa organskih farmi, veganske sladolede, sladoledi od različitog svježeg povrća i voća, različitih zaslađivača od meda do stevije.
Zanatski sladoledi su nosioci ovog festivala što taj tzv. hands on pristup proizvodnji stavlja u prvi plan.
Osnovna razlika između industrijskih i zanatskih sladoleda ne leži u tehničkom postupku proizvodnje već u količini i vrsti sastojaka, kao i u roku trajanja.
Industrijski sladoledi su jeftiniji i njihova osnova je vodena baza kojoj se dodaju mliječni ekstrakti, praškasti aditivi i konzervansi. Nedostaci ovih sladoleda su visoke količine šećera, velike količine praznih kalorija sa nikakvim ili minimalnim količinama hranjivih sastojaka.
Zanatski sladoledi za bazu imaju mlijeko ili voće uz dodatak prirodnih sastojaka što im nutritivno daje itekako prednost, pogotovo u pogledu količine prisutnog kalcijuma i fosfora, proteina, minerala i vitamina. Vrlo često ova vrsta se obogaćuje različitim sastojcima pa u ponudi imamo i sladolede od lavande, heljde, ljekovitog bilja, sira, itd. Na našu žalost, ni ova vrsta se ne razlikuje mnogo po količini šećera i masti.

Ključ za konzumaciju ove savršene poslastice leži u umjerenosti i pametnom izboru, pa je moj savjet da uvijek mislite prvo na sebe i birate samo ono što je najbolje za vas. I uživajte.

Related posts