Da li je lako započeti dan treningom 2?

Obzirom na vaše interesovanje za prethodni post probat ću da vam još malo pojasnim kako hranu uskladiti sa fizičkom aktivnosti.
Ja sam svoj prvi SUP (dasku) nabavila prije tačno 5 godina i od tada je to moja svakodnevna aktivnost na odmoru. Potrošnja kalorija u ovom sportu je prilično velika oko 441 kcal/h, ali ja ga najviše kombinujem sa veslanjem na umjerene etape gdje je kalorijska potrošnja oko 434 kcal/h. Ovo je potrošnja u idealnim uslovima za SUP kada je more mirno i bez vjetra. Ako je vrijeme vjetrovito i more sa više talasa potrebno nam je i više snage pa se i energetska potrošnja povećava.
Pošto sam se odlučila za jutarnju vožnju u trajanju od 1h, a vremenski uslovi nisu bili baš idealni uz nisku temperaturu mora, moj doručak je sadržavao nešto vise ugljiko hidrata od uobičajenog kako zbog dodatno potrebne energije, tako i zbog dodatne termoregulacije. Kalorijska vrijednost prikazanog doručka je 538 kcal.

Sastojci doručka:

  • Jaja 2 kom
  • Crni hljeb sa sjemenkama 100g
  • Hummus namaz 50g
  • Sok cvekla bez šećera 100ml
  • Sok mrkva bez šećera 100ml
  • Svjež paradajz sa rukolom i maslinovim 100g

Doručak je taj dan bio moj kalorijski najjači obrok, a svi ostali su bili manji od inače uobičajenih.
Ovakav način se meni pokazao idealnim da svoju tjelesnu masu održavam u granicama normalnih vrijednosti uz povećanje mišićne mase koja je inače u opadanju zbog godina starosti.
Nutritivno, ovakakav je obrok idealan i zadovoljava sve potrebe organizma za žene mojih godina.

Inače, SUP (Stand Up Paddling) je u 2013. godini proglešen za sport broj 1, a moje mišljenje je da je savršen za sve one koje vole aktivan odmor.

Related posts