5 osnovnih pravila – šta je nutritivno liječenje

NUTRITIVNO LIJEČENJE – Osnovni princip nutritivnog liječenja je da ono što unosimo u svoje tijelo itekako utiče na to kako ono funkcioniše. Nutritivno liječenje prema stavu nutricionista dijetetičara predstavlja naučno dokazan način kako da unaprijedimo svoje zdravlje, preveniramo bolest ili prevaziđemo neki metabolički poremećaj.

To je liječenje cijelog tijela i to na način da se liječi bolest i njen uzrok, a ne samo simptomi, da se pravilnim modifikovanim dijetama sastavljenim od strane nutricionista dijetetičara liječe udružena oboljenja i udruženi poremećaji zdravlja te da se unaprijedi cjelokupno zdravlje i spriječe genetski uslovljena oboljenja. Ovakav vid liječenja zahtijeva individualni pristup sa ciljem da se pored odklanjanja trenutnog zdravstvenog problema utiče pozitivno na sveukupno zdravlje.

Nutritivno liječenje

Individualan pristup je neophodan zbog jedinstvenog genetskog koda, jedinstvene konstitucije kao i jedinstvenog okruženja koje karakteriše svakog od nas. Iz ovih razloga svakome od nas je potreban poseban pristup, posebna dijeta odnosno poseban plan prehrane. Uspješnost nutritivnog liječenja zasniva se na pet osnovnih pravila koje nutricionisti koriste pri planiranju dijete:

  1. Povećanje unosa hranjive, organske hrane smanjujući pretjerano kaloričnu i industrijski prerađenu hranu;
  2. Pravilan izbor namirnica koje kulturološki pripadaju ishrani podnevlja u kojem se živi;
  3. Nutritivna obnova organa koji su oslabljeni, preopterećeni ili iscrpljeni;
  4. Poboljšanje varenja hrane i njenih sastojaka;
  5. Poboljšanje apsorpcije važnih minerala, vitamina, esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina i drugih sastojaka

Promjene u prehrambenim navikama trebaju da budu dugoročne i da budu prilagođene životnom stilu i ritmu. Brze i nagle nutritivne promjene u ishrani vrlo je teško usvojiti kao trajne navike. Nutritivno liječenje je proces koji traje i čiji se rezultat ne vide tako brzo. Dobro osmišljeno nutritivno liječenje svakako ne podrazumjeva brze dijete, već podrazumjeva pristup ishrani i zdravlju kojeg ćete se rado pridražavati cijelog života.

Poboljšanje zdravlja nutritivnim liječenjem možete očekivati već u prvih dvadeset dana. U slučaju da zdravstveni problemi duže traju i kod nekih ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja poboljšanje može da se očekuje od jednog do tri mjeseca. Upornost u promjeni prehrambenih navika će itekako biti nagrađeno našim dobrim zdravljem i dobrim osjećajem, a to nam je neophodno kako bi smo zaista uživali u životu. Svako može da unaprijedi svoje zdravlje i da promjeni svoje prehrambene navike uz savjete i prećenje kliničkog nutricioniste dijetetičara

Relax video

Related posts