Kako se pravilno liječi gojaznost?

Za gojaznost odavno znamo da nije samo vizuelni problem već da je upravo višak masnih naslaga (pogotovo u stomačnoj regiji) osnova za kardiovaskularna oboljenja, moždani udar, povišen krvni pritisak, dijabetes, insulinsku rezistenciju, neke oblike raka kao i mnoštvo drugih zdravstvenih poremećaja. Iako se smatra da samo smanjenje unosa hrane liječi gojaznost, problematika je mnogo komplikovanija i stručnjaci iz ove oblasti navode da se to oboljenje u suštini najteže i liječiti.
U čemu je suštinski problem? Sem što gojaznost dovodi do niza metaboličkih poremećaja koje medicinskom nutritivnom terapijom (i ni jednom drugom tzv. dijetom) treba dovesti ured, vrlo je važno da se pravilnim nutritivno dijetetskim pristupom izmjeni tjelesni sastav, a da se pri tom procesu ne desi deficit apsolutno niti jednog potrebnog nutrijenta.
A kako smanjenje tjelesne mase treba da izgleda možete vidjeti na primjeru ovog nevjerovatno disciplinovanog klijenta @Vladimira Lazića (hvala Vam Vladimire na saradnji bilo mi je zadovoljstvo raditi sa Vama).
Vladimir je bio u I stepenu gojaznosti sa 101 kg, količinom deponovanih masti od 29 kg (od kojih je 16 kg bilo deponovano u stomačnoj regiji) sa procentualnom zastupljenosti masti od 28,6%.
Nakon završenog nutritivnog liječenja i pravilnim treninzima dobijamo rezultat gubitka ukupne tjelesne od 10 kg, gubitak ukupnih masti od 11,5kg, gubitak masti u stomačnoj regiji od 7,1 kg, i ukupan procentualni pad masti od 8,6%. U istom periodu imamo porast mišićne mase što je izazvano pravilnim unosom kvalitetnih proteina, te je stanje tijela dovedeno do vrijednosti koje imaju samo profesionalni sportisti.

Vladimire, čestitam Vam na postignutim rezultatima! Možete biti itekako ponosni na sebe.

Related posts