Nutritivna potpora kod infekcije omikron varijantom virusa korona

Omikron soj virusa korona više je zarazan od delta soja, a u akutnoj fazi bolesti ciljni organi su gornji disajni putevi. Klinička slika je u najvećem broju slučajeva blaža, a najčešći znaci zaraze su curenje iz nosa, glavobolja, umor, kihanje i grlobolja. U ovom slučaju nutritivna potpora treba da ima koncept mehanički smekšane kašaste polutečne dijete.

omikron1

Kao i kod svih respiratornih infekcija topli napici imaju prioritet. Virusima i bakterijama pogoduje suva sluznica nosa i grla, pa ju je potrebno stalno vlažiti pijuckajući topao čaj sa limunom ili đumbirom uz dodatak meda. Zamjena za čajeve može da bude i topla voda sa medom i limunom. Limun dodat u toplu tečnost smanjuje otečenost sluznice i ima antivirusno dejstvo. Sok od narandže sa dodatkom limuna je takođe neophodan za ublažavanje simptoma, jer unosom samo jedne narandže obezbijedili smo organizmu 50 mg vitamina C. Unosom veće količinu tečnosti razređujemo sluz u sinusima i na taj način pomažemo organizmu da je eliminiše. Takođe, održavajući sluznicu vlažnom pomažemo joj da zadrži viruse i spriječi njihov prodor dalje u organizam.

Industrijski sokovi u ovom slučaju nisu dobra opcija jer mogu da podstaknu rast gljivica povezanih sa sinusnom upalom. Toplom slanom vodom možete i da ispirate grlo, jer ona pospješuje dotok krvi u grlo što pomaže organizmu da se izbori sa infekcijom.

Pileća supa je idealan lijek protiv respiratornih virusa. Unoseći je dolazi do povećanja temperature nosa i grla čime se stvaraju uslovi koje virusi ne podnose a dolazi i do razređivanja sluzi koja se nalazi u nosu što nam omogućava njeno lakše eliminisanje. Supa svojim sastavom inhibira leukocite poznate kao neutrofili koji se u velikom broju oslobađaju pri virusnim infekcijama i svojom brojnošću dovode do začepljena nosa, a njen proteinski sastav pomaže našim imunim ćelijama u borbi protiv virusa. Za količinu unijete pileće supe ne postoji „doza“ tako da je možete konzumirati kako u prvim danima tako i tokom cijele infekcije. Osobe koje praktikuju vegetarijanski način prehrane pileću supu neka zamjene povrtnom koja takođe, samo u slabijoj mjeri“ usporava aktivnost neutrofila.

omikron2

Ljute paprike, crni i bijeli luk, ren i čili pomažu u oslobađanju pritiska i bolova u sinusima. Kapsaicin iz ljute paprike može deaktivira receptore za bol kao i nervne receptore što pridonosi zaustavljanju upalnog procesa. Ove namirnice možete koristiti kako u pripremi jela tako i naknadno, a ren može poslužiti kao namaz ili dodatak mesnom obroku. Ako se previše oljutite popijte šolju mlijeka ili šnitu namazanu puterom jer će mast iz ovih namirnica ublažiti dejstvo ljutih sastojaka.

omikron5

Kelj, bademi, pšenične klice i sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E koji se pokazao kao najdjelotvorniji u smirivanju upalnih procesa. Najmanja doza je 30 g badema ili 250 g kuvanog spanaća ili kelja koja vam omogućava unos 15 g vitamina E. Uz konzumaciju pšeničnog hljeba sa dodatkom sjemenki suncokreta lako možete povećati unos ovog fenomenalnog antioksidanta.

Različito povrće neka budu prioriteni izbor i to pripremljen u vidu pirea i kaša, uz dodatak kuvanog mesa.

Voće je najbolje koristiti u vidu svježe cijeđenih sokova zbog prisutnog bola u grlu. Što raznobojnije to bolje.

Oprezne moraju biti osobe sa dijabetesom, jer sama infekcija dovodi do poremećaja glukoregulacije, a voće se kod ovog metaboličkog poremećaja mora uzimati u strogo kontrolisanim količinama.

Osobe koje imaju bilo kakvu respiratornu infekciju treba se odmaraju i da svoje aktivnosti svedu na minimum u vremenu od nedelju dana od početka simptoma.

Related posts