dijeta

Koje dijete spadaju u pomodarske dijete

Proteinska dijeta

Proteinska dijeta se temelji se na većem sadržaju unosa proteina, uz potpuno ili djelimično izostavljanje ugljenih hidrata, a sa povećanim unosom masti. Takva dijeta je Atkinsonova visokoproteinska dijeta. Ovakve dijete se kod nas nalaze pod drugim imenima (KETO dijeta, Liposukcijska dijeta). Ova dijeta zahtijeva potpuno izbacivanje namirnica sa ugljenim hidratima, pod pretpostavkom da će tijelo kada mu nedostaje ugljenih hidrata trošiti masti i tako redukovati težinu. Gojaznim osobama se preporučuje povećan unos mesa, ribe, jaja, sira i peradi, ili se daju zamjenski proteinski hemijski proizvedeni obroci. Opasnost koju nosi ova dijeta i dijete koje se na njoj baziraju je prvenstveno ugroženost bubrega velikom količinom proteina usljed čega dolazi do povećanja uree i kreatinina te povećanja skrivenih masti i LDL (lošeg) holesterola. Takvu dijetu niti jedan razuman dijetetičar-nutricionista niti ljekar neće propisati, dok špekulanti upravo ovakvu dijetu preporučuju. Ona je u potpunoj suprotnosti sa sa svim načelima medicinske nutritivne terapije i nema medicinsku opravdanost, jer uzrokuje ketozu i hiperholesterolemiju.

Stillmanova dijeta

Slična ovoj dijeti je i Stillmanova dijeta, koja preporučuje samo masti i proteine kao i povećan unos vode.

Cambridge – dijeta

Treća vrsta proteinske dijete je i Cambridge-dijeta, koja se sastoji od tri tekuća proteinska obroka na dan. U takvim dijetama pored ketoze, javlja se i nedostatak vitamina i minerala. Ove dijete izgladnjuju, vrlo su opasne za sve a pogotovo za kardiovaskularne bolesnike, djecu, starije osobe, kao i sve osobe sa bilo kakvim zdravstvenim problemom.

Ketogena dijeta

Ketogena dijeta i liposukcijska dijeta takođe pripada ovim dijetama. Ona sadrži dosta masti i proteina, a samo 20% ugljenih hidrata, deficitarna je vitaminom C i kalcijumom, stvara mnogo urične kiseline, i sadrži dosta holesterola, pa je u svim zemljama napuštena njena primjena.

Dijete sa voćnim sokovima tzv. smuti dijete

Ove dijete se temelje na korištenju smutija uz nešto malo mesa i povrće. Treba da znate da se hrana mora žvakati kako bi digestivni trakt imao svoju pravu funkciju. Ovakve tzv. tečne i tečno-kašaste dijete u bolničkoj prehrani daju se samo kod određenih stanja i nakon operativnih zahvata i to vrlo kratko vrijeme, nakon čega se pacijent prevodi što prije na normalnu prehranu.

Grjpfruit

Preporuka za ovu dijetu je da traje tri sedmice, grjpfruit se koristi nekoliko puta na dan jer se smatralo, ali nije dokazano, da grejp sadrži enzim koji pospješuje topljenje masti.

Fruktozna dijeta

Preporuka za ovu dijetu je da traje dvije sedmice, a preporučivala se osobama koje ne mogu bez slatkih namirnica. Ova dijeta je itekako deficitarna u mikronutrijentima.

Dijeta sa voćnim sokovima

Preporuka za ovu dijetu je da traje jednu sedmicu, ali i jedan dan u sedmici kada se koriste cijeli dan samo cjeđeni sokovi ili voće bez unosa drugih namirnica uz velike količine čaja i vode. Ovakva dijeta dovodi do velikog pada krvnog pritiska uz vrtoglavicu, glavobolju i osjećaj umora, te je vrlo opasna kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom koje su na terapiji.

Kombinovane dijete, “Fit for life”

Ove dijete su su formirane 1985. godine, a zasnivaju se na tome da se u jednom obroku ne smiju mješati proteini (meso,riba,jaja) i ugljeni hidrati (krompir, riža, žitarice), ali ni razne vrste proteina u isto vrijeme, pa se konzumacija u jednom obroku mesa i sira, ili jaja i sira, zabranjuje. Takva dijeta je i Beverly Hills dijeta i Hrono dijeta. Postoje različite hipoteze ove dijete, ali ne postoji medicinska opravdanost.

Dijete algama, lecitin, ocat, vitamin B6

dijete koje se temelje na unosu tablete koja ove materije sadži. Takve dijete se ne preporučuju, kao ni zen-makrobiotična dijeta čiji su zadnji stupnjevi opasni po život. Ovde nam spada i nulta dijeta, pri kojoj se samo konzumira voda cijelog dana i ništa se ne jede, kao i mjesečeva dijeta, dijete sa raznim čajevima…

Dijeta po krvnim grupama

još jedna u nizu pomodarskih dijeta sa nemedicinskom opravdanošću. Krvnu grupu određuju prisustvo ili odsustvo određenih markera ili antigena na površini crvenih krvnih stanica i apsolutno nemaju nikakve veze sa prehranom. Krvna grupa je određena nasljedstvom i ne može određivati da li nam neka hrana odgovara ili ne.

Masaže

Takođe masaže koji neki preporučuju za skidanje kolograma nisu učinkovite, jer skidaju kilograme ali samo maseru!

Sve dijete sem medicinske nutritivne terapije su pomodarstvo i niti slučajno se ne smiju primjenjivati. Ne postoji brz način skidanja kilograma, a da ne narušimo zdravlje. Medicinski je dozvoljen gubitak od 4 kg mjesečno i za ovakav gubitak je dokazano da nema štetnih efekata i da je jedini zdrav načim mršavljenja, gdje dolazi do pravilnog topljenja masnih naslaga, a bez gubitka mišićne mase. Dijete koje nude veliki gubitak tjelesne mase za karatko vrijeme su veoma opasne po organizam čovjeka uz izraženi Jo Jo efekat. Takođe, dijetoterapija kod gojazne osobe nakon skidanja kilograma zahtijeva cjeloživotnu promjenu prehrambenih navika i adekvatnu fizičku aktivnost.

Related posts