Opstruktivna apneja u spavanju (OSA) i gojaznost

Ako se pitate koje su to poveznice između pulmologa i kliničkog nutricioniste dijetetičara onda je ovo jedan od odgovora.

OPSTRUKTIVNA APNEJA U SPAVANJU (OSA) I GOJAZNOST

Opstruktivna apneja u spavanju (OSA) se karakteriše ponavljanim prekidima disanja uspavanju koji su uzrokovani potpunim (apneja) i djelimičnim (hipopneja) kolapsom disajnih puteva. To je često oboljenje koje se u opštoj populaciji javlja kod 3-7 % odraslih muškaraca i kod 2-5% odraslih žena.

Prevalenca je viša kod gojaznih osoba, osoba muškog pola i osoba starije životne dobi.

OSA je riziko faktor za kardiovaskularna oboljenja, šećernu bolest, opstruktivne bolesti pluća, depresiju i druga oboljenja.

Gojaznost veoma česta kod pacijenata sa OSA prisutna je u više od 60 % pacijenata koji se ispituju zbog sumnje na OSA. Gojaznost je najsnažniji prepoznati faktor rizika za OSA u epidemiološkim studijama širom svijeta.

U Wisconsin Sleep Cohort Study je uočeno da povećanje tjelesne težine za 10 % dovodi do povećanja apneja-hipopneja indeksa (AHI) za 32 % i do povećanja rizika za razvoj srednje teške do teške OSA za 6 puta.

Kontrolisani gubitak tjelesne težine može popraviti ili izliječiti apneju u spavanju i ostala oboljenja vezana za gojaznost.

Ako imate ovakav problem ili sumnjate na njega tu smo da vam timski pomognemo u riješavanju istog.