Od dijagnoze karcinoma dojke do terapije

Kako je oktobar mjesec borbe protiv karcinoma dojke prosto imam potrebu da sa vama podjelim svoje iskustvo i da demantujem pojedine gluposti koje se ovih dana vrte na mrežama i u medijima.
Prva stvar koju morate da znate jeste da nema prevencije u smislu ishrane i fizičke aktivnosti kao ni preventivnih samopregleda, dojenja, a i dijagnostičke procedure ako nisu sve uradjene (ultrazvuk, mamografija i magnet) neće vam dati pravi nalaz!

Ja sam vam pravi primjer nekoga ko je čitav život strogo vodio računa o prehrani, bio fizički aktivan,išao redovno na preglede, dojio djecu svako preko godinu dana, depoi masti u organizmu su mi u granicama normalnih vrijednosti a kao dijete ljekara i struke kojom se bavim itekako sam upućena u sva oboljenja pa tako i u ovo!

A sve je počelo prije malo više od mjesec dana kada sam odvela svekrvu na ultrazvuk i zamolila kolegu da uradi i meni jer mi je bilo vrijeme kontrole. Inače na svim pregledima je do sad sve bilo uredno bez ijedne mrlje igdje! I da naglasim nikakve kvržice te bilo kakve promjene na dojci nisam imala. Ovo sam smatrala redovnim kontrolnim pregledom.A onda šok kada mi je kolega rekao da moramo uraditi i mamografiju jer ima neka promjena koja mu je sumnjiva. Nakon mamografije mi je ponudio da se uradi magnet za koji dan pa da se da konačno mišljenje. E tu se parališete od šoka i straha i zdravstvenog sistema za koji znate kako funkcioniše i da redovnim putem nećete dobiti konačnu dijagnozu do ko zna kada! Meni prosto moj karakter nije dozvoljavao da nešto čekam, pa sam uspjela da uradim i magnet već sutradan nakon kojeg mi je rečena dijagnoza koju treba potvrditi još biopsijom koju bi opet trebala čekati! Pošto ja nisam mogla ni htjela da čekam, nakon izlaska iz ambulante proslijedila sam svoje nalaze prijateljici koja je to prošla i sama i pitala je kome da se obratim! Ovim putem joj neizmjerno HVALA što me uputila i zamolila prof. dr Bogdanović u NS da me primi odmah ujutro i uradi biopsiju.Taj susret mi je bio presudan za prihvatanje onoga što mi se desilo i onoga što slijedi!

Njene rečenice “rak dojke,jaka stvar pa Inga 21 vjek je” i “ ovo je rješivo” su bile presudne da nestane strah od dijagnoze i samog ishoda!

Za dva dana (ne deset, petnaest, dvadeset) dobijam nalaz biopsije da je karcinom hormon zavisan i da je moje rješenje hirurška operacija otklanjanja,a ovo dobro zapamtite, ne dijelova dojke što su gluposti ( i kod nas se uglavnom kasapi dio po dio) već cijele dojke sa ugradnjom implantata koji se radi ODMAH! Prof. dr Golubović je odradio operativni dio sa dodatnim pretragama u toku operacije zajedno sa patologom.

Operacija jeste teška i traje oko 4h ali tu sad nastupa DIJETETIKA kako u pripremi za operativni dio tako i kod oporavka. Od stanja organizma zavisi kako i koliko ćete se oporavljati, a ja sam ustala nakon 6h i prošla bez komplikacija sa zarastanjem rane u rekordnom roku. Bolničko liječenje je trajalo 5 dana. Od trećeg dana nisam više htjela da uzimam analgetike,a sedmi dan sam išla u skitnju sa drenom zaljepljenim za butinu. Nakon mjesec dana sam kući sa svojima i u punoj formi. Na moju sreću, dobila sam samo hormonsku terapiju. A veliki naklon svima koji prolaze druge vidove terapije!

A sad da sumiramo:

 • Karcinom bilo čega pa i karcinom dojke nije moguće prevenirati, to je prosto krst koji neko ponese a neko ne I to je život!
 • Dijetetika je ta koja je neizostavan dio preoperativne pripreme i svakog liječenja!
 • Od jačine organizma zavisi kako ćete se fizički izboriti sa bilo kojom bolesti!
 • Samopregledom dojke nije moguće uvijek otkriti promjene
 • UZ, mamografija, magnet i biopsija sve zajedno daje konačnu dijagnozu
 • Ako se pojavila neka maligna promjena otkloniti cijelu dojku
 • Tražiti ljekare najbolje od najboljih po cijenu da se zadužite ili nešto prodate.
 • Vrijeme je ključno i potrebno je tražiti mogućnost da sve nalaze što prije odradite
 • Porodicu uputiti u svoj problem pa i djecu. Lakse ce biti i njima i vama.
 • Prijatelji su vam kljucni u oporavku,Ja imam najbolje na svijetu!
  Zašto ne porodica – jer su preemotivni, uplašeni pa ne mozete uz njih takve realno sagledati situaciju. Izazivaju u vama osjećaj samosazaljenja kojeg ne smijete imati u ovakvim situacijama.

  I zato drage moje ustanite, našminkajte se osmjeh na lice i dan za danom pomolite se Bogu i krst svoj nosite kakav god da je.

Related posts