Kako da zova bude lijek, a ne otrov?

Zova je ljekovita biljka sa širokim rasponom odlično kombinovanih nutrijenata koji podstiču imunitet, smanjuju upalne procese na gornjim i donjim dijelovima respiratornog sistema, snižavaju LDL holesterol, daju jaku antioksidativnu zaštitu. Neke zemlje kao što je Izrael su ovu biljku uvele u protokole liječenja malignih bolesti kao obaveznu potporu medicinskom liječenju.
Ali postavlja se pitanje na koji način možemo unijeti izvorne nutrijente zove, a da od njih naš organizam ima baš te benefite?

  • čaj od zove
  • sok od zove koji nije pripremljen na tradicionalan način. Ovakav sok nije za duže čuvanje već ga treba upotrijebiti u roku od par dana i obavezno ga držati u frižideru. Priprema se kao i tradicionalni sok sa tom razlikom što se ne dodaje šećer već kada se nakon 24 h procjedi, pakuje se u flaše i ostavlja u frižider. Prilikom konzumacije doda se kašika meda i limun ili limeta.

To su jedini načini da zova zaista bude lijek, jer je ogromna količina šećera dodata za dobijanje sirupa čini upravo otrovom.

Uvijek birajte najbolje za sebe.

Related posts