anemija

Hranom protiv anemije

Nedostatak gvožđa u organizmu izaziva hipohromnu anemiju. Najčešće je izazvana neodgovarajućom ishranom, pa se smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste anemije. Prvi simptomi nedostatka gvožđa javljaju se mnogo pre nastanka anemije i to su umor, osećaj slabosti, bledilo, glavobolja, razdražljivost, lupanje srca, iscrpljenost, nedostatak koncentracije, smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama.

Gvožđe se u organizam unosi isključivo putem hrane. Na apsorpciju gvožđa, pored određenih svojstava hrane, utiču pol, uzrast, fiziološko stanje, kao i rezerve gvožđa u organizmu. Zbog većih potreba, žene apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane od muškaraca, deca apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane u odnosu na odrasle, a trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu.

Najveći izvori gvožđa koje organizam može apsorbovati nalaze se u namirnicama životinjskog porijekla kao što su: crvena mesa, a pogotovo govedina i iznutrice i to svinjska, teleća, pileća džigerica.

Da bi se gvožđe moglo apsorbovati u organizmu neophodno je prisustvo vitamina C iz namirnica koje su bogate ovim vitaminom. To su nam prvenstveno agrumi (narandža, mandarina, limun, grejp), zatim paprika, brokuli te ostalo povrće i voće.

Izbor namirnica sa najvećim sadržajem gvožđa

VRSTE NAMIRNICA NAMIRNICE SA VEĆIM SADRŽAJEM GVOŽĐA
Žitarice i proizvodi od žitarica Integralne žitarice, crni hleb, graham hleb, ražani hleb, testenine od integralnog brašna, ovas, ovsene mekinje, ovsena kaša
Mleko i proizvodi Sveže kravlje mleko, svež kravlji sir, fermentisani mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, kefir )
Meso, riba i jaja

Meso: goveđe meso, piletina, ćuretina, teletina, junetina, jagnjetina.
Riba: morske ribe i plodovi mora
Jaja: žumance

Povrće

Lisnato (zelena salata, blitva, spanać, peršun, kelj, kupus, list celera, keleraba).
Mahunasto (sočivo, pasulj, soja)
Krompir, šargarepa, luk, paradaiz, kukuruz, cvekla, paprika…

Voće Trešnje, višnje, smokve, breskve, grožđe, borovnica, jagoda, kupina, crna ribizla, kajsija, šipak, citrusno voće. Suvo voće: grožđe, smokve, orasi, kikiriki, pistaći
Ostalo Kakao, sok od cvekle, majčina dušica, kopriva, crna čokolada

Related posts