Razlozi za uključivanje lubenice u vašu prehranu

Lubenica je prvenstveno kardioprotektivna namirnica što znači da svojim nutritivnim sastojcima štiti srce i cijeli naš kardiovaskularni sistem. Tu moć joj daje velika količina vitamina C i karotenoidnog fitonutrijenta likopena koji je i zadužen za njenu karakterističnu crvenkastoroza boju.
Velika količina vode (92%) i kalijuma ovu namirnicu čini idealnom kod problema sa hipertenzijom i za poboljšanje bubrežne aktivnosti.
Pored navedenih metaboličkih poremećaja lubenica u dijetoterapijskom liječenju koristi za:

  • za jačanje imunološkog sistema,
  • kao pomoć kod respiratornih infekcija,
  • za regulisanje lipidnog statusa,
  • za regulaciju probave,
  • u redukcionim dijetama
  • u prevenciji i liječenju raka prostate, dojke, grlića materice, pluća i raka debelog crijeva.

Ovo voće se zabranjuje osobama sa povišenim kalijumom, a oprezne moraju biti i osobe oboljele od dijabetesa, jer je dozvoljena količina 160 g i to samo ako je izmjereni šećer prije ovog voćnog obroka normalnih vrijednosti!!!

Kako bi ste imali koristi od ovog voća uvijek kupujte cijele plodove, a ne polovice, kriške ili isjeckano jer se na taj način smanjuje nutritivna vrijednost, pogotovo vitamina C koji se gubi prilikom izlaganja vazduhu!!!

Hranjiva vrijednost lubenice ne proističe samo iz crvenog dijela, već se i impresivna koncentracija hranjivih materija nalazi upravo što bliže kori kao i u samim sjemenkama.

Da bi neka namirnica, pa tako i ova, ispoljila svoje blagotvorno dejstvo na organizam mora biti kontinuirano zastupljena u ishrani.

S obzirom da nam je ovo sezonska namirnica koristite je baš sada i uživajte u jednoj od stotinu najzdravijih namirnica na svijetu.

Related posts