Portugalska kuhinja iz moje perspektive

Vasco da Gama (portugalski pomorac i istraživač) se smatra glavnim krivcem što je mediteranska portugalska prehrana toliko posebna. Obilje začina koji se koriste u pripremi jela (bijeli luk, lovorov list, peršin, korijander, menta, metvica, origano, ružmarin,muškantni oraščić, šafran, klinčić) upravo je on sa svojih putovanja donio u Portugal. I zaista ukus jela je vrlo specifičan
Portugalci su najveći konzumenti ribe na svijetu. Godišnje po glavi stanovnika pojedu 57 kg ribe, Španci 47 kg, Francuzi 32 kg, Talijani 31 kg, Hrvati 17 kg. Bakalar se najviše koristi i nazivaju ga svojim “vjernim prijateljem” jer je tu bio i u doba siromaštva kao i blagostanja.

Važnost konzumacije ribe za zdravlje i dugovječnost je poznata i opšte preporuke su da se konzumira bar dva puta sedmično u količini od 170 g ! !

Njihova kuhinja zastupa i mesna jela koja vrlo često kombinuju sa plodovima mora u istom jelu. Povrće i voće konzumiraju u izobilju, a maslinovim uljem i započinju i završavaju sve obroke. Oni su pravi majstori u spremanju poslastica i na stolu će se uvijek naći slatki specijaliteti od jaja i mlijeka, sitni kolači, kreme, bademi, orasi, voćni kolači.
Portugalce karakteriše umjerenost u jelu i piću i svi se bave nekom vrstom fizičke aktivnosti. Uz mediteransku ishranu spadaju u najdugovječniji narod EU i prosječan životni vijek za muškarce iznosi 77,6 godina, a za žene 84 godine.

Hvala organizaciji Tennis Europe i na ovom iskustvu.

Related posts