srčani udar

Ishrana nakon srčanog udara

Specifičnost ishrane koronarnih bolesnika ogleda se u vrsti, kalorijskoj vrijednosti, rasporedu obroka kao i veličini porcije.

U prvim danima nakon srčanog udara neophodno je sprovoditi hipokalorijsku dijetu od 1000kcal. Ova dijetoterapija mora da sadrži sve neophodne nutrijente, dovodi do gubitka tjelesnemase zbog malog kalorijskog unosa, ali ne opterećuje organe za varenje i štedi srce koje je udirektnoj vezi sa njima. Hrana se raspoređuje na 4-5 obroka čime se postižu dva važna efekta:

Smanjeno lučenje želudačnih sokova čime se ne nadražuje želudac, a i fizičko naprezanje crijeva.
Ova dijetoterapija se sprovodi samo pri hospitalizaciji i predstavlja neizostavan dio liječenja.
Po izasku sa hospitalizacije dijetoterapija treba da bude doživotna u cilju prevencije novih koronarnih ispada. Ova dijetoterapija treba da se bazira na smanjenom unosu soli i masti uz pravilnu pripremu hrane prilikom termičke obrade, te povećanim unosom povrća.
Ishrana osoba nakon srčanog udara mora da se bazira na preporukama za liječenje hipertenzije i lipidnih poremećaja, kao i na preporukama za redukciju tjelesne mase.

Preporuka za oboljele od hipertenzije po grupama namirnica

 • ŽITARICE: koristiti neslan hljeb (crni, integralni, ražev), riža, kuvan krompir, ovsene pahuljice, raževe pahuljice, mekinje.
  ZABRANJENO JE: slani pekarski proizvodi, pite, slane grickalice.
 • MLIJEKO I PROIZVODI: mliječni proizvodi sa manjim procentom mliječne masti – jogurt probiotik, mlijeko 0,9%mm, svjež kravlji sir, posni sir, pavlaka 12%mm.
  ZABRANJENO JE: slani sirevi, masni sirevi, punomasno mlijeko, domaći punomasni kajmak.
 • MESO, RIBA, JAJA: preporučuje se u manjim količinama posno meso (piletina, puretina, nemasna teletina, govedina, junetina) kuvano, pečeno u pećnici bez dodatka ulje; riba i to plava morska (kuvana ili pečena u foliji); jaja 2-3 nedeljno kuvana ne pržena, a bjelance i više puta.
  ZABRANJENO JE: masno meso, sve mesne prerađevine, suhomesnati proizvodi, masne supe i supe kojima su dodati industrijski začini.
 • MASTI I ULJA: koristiti biljna ulja maslinovo, suncokretovo, ali ga dodavati u gotovo jelo od povrća, dok u jela od mesa ulje nije potrebno dodavati.
  ZABRANJENO JE: biljna mrs, svinjska mast, margarin slani, maslac slani, majoneza, ulja termički obrađena.
 • POVRĆE I PROIZVODI: dozvoljene su sve vrste povrća i to što više svježeg u vidu salata i kratko barenog povrća, kao i supe od povrća sa dodatkom začinskog bilja.
  ZABRANJENO JE: konzervisano povrće ( grašak, mrkva, boranija,…), kiseli kupus, paprika kisela, kiseli krastavci, turšija, …
 • VOĆE: dozvoljeno je svo svježe voće i smrznuto, kao i kompoti bez konzervansa.
  ZABRANJENO JE: jezgrasto voće bogato mastima prženo sa dosta soli ( npr. slani kikiriki, slani indijski orah, i sl.)
 • ŠEĆERNI KONCETRATI: dozvoljeni su u maloj količini džemovi, marmelade ali bez konzervansa.
 • NAPICI: prirodni voćni sokovi svježe cijeđeni, kafa (1-2 dnevno), čaj.
  ZABRANJENO JE: mineralne vode sa dosta Na-soli

Uz ove preporuke neophodno je pridržavati se dnevnog unosa soli koji za osobe sa hipertenzijom iznosi 2g ili 2000mg, što znači da se hrana ne smije dosoljavati.

Related posts