MLIJEKO BEZ LAKTOZE – DUKAT „LAGANO JUTRO“

Dukat mlijeko bez laktoze 1

Mlijeko bez laktoze -Intolerancija (nepodnošenje ili preosjetljivost)  predstavlja niz organskih neželjenih  patoloških reakcija na hranu koje nisu  podstaknute specifičnim imunim odgovorom i ne svrstavaju se u nutritivne alergije. Ovakve neimunološke reakcije karakteristične su uglavnom za odraslu dob.  Mliječna mast i laktoza ne izazivaju alergije, već deficit enzima laktaze (odgovornim za razgradnju laktoze- mliječnog šećera) može izazvati simptome koji podsjećaju na alergije. Razlika je u tome što ti simptomi nisu izazvani imunološkim procesom već deficitom jednog enzima. Deficit enzima laktaze izaziva simptome  alaktazije koju karakterišu grčevi u stomaku, meteorizam, mučnina, flatulencija i dijareja. Ovaj deficit se smatra najčešćim te vrste, jer polovina odrasle populacije u svijetu boluje upravo od njega.

dukat mlijeko bez laktoze

KO OBOLJEVA OD INTOLERANCIJE NA LAKTOZU

Intolerancija na laktozu može da bude nasljedna i tada govorimo o primarnoj alaktaziji, a može da bude uslovljena i drugim bolestima kao što su Chrohnova bolest, ulcerozni kolitis, enteritis, uslovljena parazitima, izazvana  pretjeranom upotrebom antibiotika te kod glutenske enteropatije. 

I samo  starenje organizma takođe dovodi do intolerancije na laktozu jer se smanjuje lučenje enzima laktaze.

Dukat mlijeko bez laktoze 4

LIJEČENJE INTOLERANCIJE NA LAKTOZU

Princip dijete kod  intolerancije na laktozu zasniva se na izbjegavanju konzumacije namirnica bogatih laktozom što podrazumjeva eliminaciju prvenstveno mlijeka i mliječnih proizvoda kao i sve vrste hrane koje sadrže mlijeko u svom sastavu. Količina laktoze u standardnim mliječnim proizvodima kreće se od 5g pa do 30g laktoze.

Ipak, potpuna eliminacija ovih proizvoda na duži vremenski period  dovodi  do deficita u kalcijumu, fosforu, vitaminima A, D, i B2. Kako bi smo izbjegli ove nutritivne deficite, osobama sa intolerancijom preporučuju se mlijeko i mliječni proizvodi sa reduciranom količinom laktoze.

 

Dukat mlijeko bez laktoze 3

DUKAT „LAGANO JUTRO“

Dukat Lagano jutro je lako probavljivo mlijeko namjenjeno upravo osobama sa intolerancijom na laktozu. Laktoza je u ovom proizvodu razgrađena na jednostavnije šećere glukozu i galaktozu za čije varenje nije potreban enzim laktaza. Konzumacija ovakvog proizvoda omogućava oboljelim da spriječe deficit važnih nutrijenata, a da pri tome nemaju problem sa varenjem. 

Ovakav proizvod sem što se preporučuje osobama sa intolerancijom na laktozu idealan je i za osobe srednje i starije životne dobi. Mogu da se koriste i kod redukcije tjelesne težine jer sadrže male količine mliječne masti kao i kod rekreativaca i sportista jer sadrži optimalnu količinu bjelančevina. Ovakvi proizvodi se preporučuju i u prevenciji nastanka intolerancije na laktozu.

Ovu liniju Dukatovih proizvoda čine četiri mlijeka : Dukat Lagano jutro sa 1,5%mm, Dukat Lagano jutro čokoladno mlijeko, Dukat Lagano jutro macchiato i Dukat Lagano jutro jogurt sa 1,6%mm. Izaberite svoj idealan proizvod i uživajte.

Podjelite na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

RAMAZANSKI POST

Post je važan period u životu svakog vjernika. Osnovni cilj posta je očišćenje duše i tijela od duševnih i tjelesnih strasti. Ramazanski post predstavlja potpuno

Read More »

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *