KARCINOM DOJKE

Pošto sam zadnjih mjeseci i u timu Službe za onkologiju imam priliku da se svakodnevno susrećem i sa ovim oboljenjem.Broj oboljelih se na žalost svakodnevno povećava, a prehrana igra ključnu ulogu kako u prevenciji tako i u liječenju.

Osnovni faktori rizika za karcinom dojke su:genetika,rana i kasna menopauza,estrogenska dominacija koja je vezana i za gojaznost,unos masne hrane,te konzumaciju alkohola i duvana!

Velike količine deponovanih masti u tijelu oštećuju membrane tjelesnih ćelija, te se ćelija tako oštećena može da transformiše u kanceroznu ćeliju!Masno tkivo u dojkama podstiče rast ćelija raka!

Prevelike količine šećera mogu da ometaju jetru u pokušaju da izbaci estrogen!

Toksični ksenoestrogeni koji se nalaze u hrani a porijeklom su iz pesticida,goriva,plastike itd.takođe mogu biti pokretači karcinoma.

Još jedan mogući uzrok je i disfunkcija limfnog sistema koji je odgovoran za drenažu toksičnih supstanci iz tkiva;tjesan grudnjak može da bude uzrok limfne blokade te da akumulacija štetnih materija dovede do karcinoma.

Preporuke za prevenciju:
smanjiti unos životinjskih masti,
povećan unos namirnica bogatih biljnim vlaknima
(voće,povrće,integralne žitarice,pasulj),jer baš ona pomažu debelom crijevu da izbaci nepotrebni estrogen.

Namirnice bogate izoflavonima,fitoestrogenima(biljnim estrogenima),beta karotin,selen blokiraju aktivnost estrogena u tkivu.

Laneno sjeme,neke vrste riba (losos,tuna,sardina,skuša) sadrže antikancerogene omega 3masne kiseline.Biljke iz grupe krstašica (brokula,kupus,karfiol,kelj) trebaju biti svakodnevno zastupljene u ishrani…

Edukovati se iz ove oblasti ,u svim segmentima ,veoma je važno u cilju prevencije!

I vodite računa da ne nosite grudnjak duže od 12h dnevno!!!

Podjelite na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Intervju Inga Markovic

Intervju: Inga Marković, specijalista strukovnog dijetetičara i nutricioniste. Dijabetes i ishrana Dijabetes i ishrana Edukacija na polju ishrane je najbitnija stavka u liječenju dijabetesa i

Read More »

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *