KAKO OJAČATI IMUNI SISTEM ZA BORBU PROZIV VIRUSNIH INFEKCIJA

Centar za nutricionizam i dijetetiku inga markovic

KAKO OJAČATI IMUNI SISTEM ZA BORBU PROZIV VIRUSNIH INFEKCIJA

 

Nauka o imunološkom sistemu počinje se razvijati od momenta kada je dokazano da određene bolesti jednom preboljene ne mogu se više bolovati i taj mehanizam je nazvan specifičnim imunitetom, zaštitom organizma  protiv tačno poznate bolesti. S obzirom da je COVID -19 novi virus mi ne posjedujemo specifični imunitet, ali znamo da su nositelji nespecifične i specifične odbrane organizma    T i B limfociti i da oni štite organizam tako što upoznaju neprijatelja i stvaraju protiv njega zaštitna antitijela. Osobe koje imaju manjak T limfocita sklonije su virusnim gljivičnim i bakterijskim ćelijskim infekcijama, ali i kod njih bez obzira na deficit odbrani organizma priskaču u pomoć drugi imunološki faktori.

Virusi napadaju ljudske ćelije da bi održali svoj vlastiti ciklus uzrokujući akutne i honične bolesti, katkad skrivenu latentnu infekciju ili recidiv uništavajući T limfocite. U organizam ulaze udisanjem, kroz kožu i kroz sluznicu.

Za dobar imunološki sistem neophodna je visokokvalitetna prehrana tokom cijelog života, a pogotovo  mora biti pojačana u periodu pojave virusnih infekcija pogotovom u periodu korona virusa o kojem  se još uvijek malo zna.

Osnov ishrane bi trebali da budu kompleksni ugljeni hidrati, smeđi pirinač, ječam, proso, integralni ovas jer je ova hrana bliska svom prirodnom obliku i jača imuni sistem.

Povrće uzimati u izobilju jer je bogato anatioksidantima koji obuhvataju beta karotin, vitamin C, vitamin E, selen koji samo zajedno  djeluju u borbi protiv štetnih agenasa. Svakodnevno je neophodno unijeti u organizam osam šolja raznovrsnog povrće, više u svježem obliku nego termički obrađenom.

Dobar izvor vitamina C i kalcijuma su kelji i brokuli, grašak, badem i mrkva su bogati betakarotenom, žitne klice i orasi vitaminom E.

Sirova hrana, koja  je bogata enzimima, može da bude izbor u ovoj situaciji, ali pod uslovom da se dobro opere u rastvoru sode bikarbone.

Potrebni su nam i proteini koji se lako vare iz ribe, piletine, puretine. Jaja su neizostavan dio jelovnika u ovim uslovima zbog sposobnosti da svojim sastavom fosfolipida čuvaju ljudske ćelije od uticaja virusa. Salati obavezno dodavati kašiku nerafinisanog maslinovog ulja, a može da se koristi i laneno ulje, te masna riba kao što je losos.

Istočnjačke pečurke šiitake podižu imunitet jer sadže lentinan supstancu koja stimuliše tjelesni interferon i pomaže u borbi protiv virusa. Kod nas se uglavnom mogu naći u sušenom obliku i možete ih dodavati svakodnevno  u supe i čajeve.

Bijeli luk je neizostavan u antivirusnoj ishrani jer sadrži alicin snažan antibakterijski i antivirusni agens. Alicin se kuvanjem gubi tako da je bolje svakodnevno koristiti par češanja svježeg bijelog luka. Bijeli luk sadrži i vitamine A i C, tijamin, kalcijum, kalijum, bakar i selen. Može se i cijediti zajedno sa drugim povrćem.

Značajan dio higijensko-dijetetskog režima su i svježe cijeđeni sokovi, jer nam omogućavaju unos koncentrovane hranjivosti i dosta sirovih enzima kao i antioksidanata. Mala količina zeleniša  možete da iscjedite  sa mrkvom, cveklom, bijelim lukom i jabukom, lišćem kupusa, kelja, brokule, blitve, špinata… i da svakodnevno pravite kombinacije koje možete konzumirati u užinama.Ove kombinacije su bogate hlorofilom koji je imunološki neophodan. Ljudi sa  gastritisom ili ulkusom  moraju da počnu polako da unose ovakve napitke rastvarajući ih u vodi. Može se uzimati do 4 čaše sokova dnevno. Za jačanje imunološkog sistema mogu se koristiti i svježe cijeđeni sokovi od citrusnog voća narandže, limuna i grejpa u koji se može dodati mala kašikica maslinovog ulja. Smatra se da ovakvi sokovi podižu broj T ćelija, smanjuju prisustvo virusa i poboljšavaju limfnu drenažu. I da ne zaboravimo probiotske jogurte u količini od 250ml dnevno takođe odgovorni za dobar imuni sistem

 Šta izbjegavati:

Sve što slabi imunološki sistem a to je prije svega ishhrana bogata  bijelim brašnom,rafinisanom solju,margarinom,šećerom,zatim duvan,alkohol,droga.Šećer satima nakon uzimanja zaustavlja aktivnost antitijela,što znači da ugrožava imunološki sistem.Studije su pokazale da unosom šećera ćelije gube mogućnost da opkole i unište viruse i bakterije.Šećer se u kupovnim namirnicama nalazi prerušen u sukrozu,maltozu.kukuruzni sirup i dekstrozu,a svi ti oblici upravo narušavaju imunološki sistem.

Podjelite na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

RAMAZANSKI POST

Post je važan period u životu svakog vjernika. Osnovni cilj posta je očišćenje duše i tijela od duševnih i tjelesnih strasti. Ramazanski post predstavlja potpuno

Read More »

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *