BUNDEVA-ZAŠTO I KAKO JE JESTI

Centar za nutricionizam i dijetetiku inga markovic

BUNDEVA-jedna od najzdravijih namirnica jer sadrži preko 60 hranjivih tvari! Primarni je izvor alfa-karotena i beta karotena, kao i luteina, zeaksantina i beta kriptoksanthina koji pružaju itekakvu zdravstvenu podršku kao snažni antioksidansi i antiupalna sredstva. Sem protuupalnih svojstava, bundava pomaže u kontroli šećera u krvi i regulaciji insulina jer je bogata d-kiro-inozitolom, folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom i vitaminima B1, B3, B6. Kombinacija njenih antioksidanata i antiupalnih spojeva imaju jasan potencijal na području prevencije i liječenja karcinoma. Odlična je i kod osoba kojima je potrebna regulacija tjelesne mase jer ima nisku kalorijsku vrijednost ( jedna šolja sadrži 76kcal). Njen narandžasti pigment pomaže u prevenciji degeneracije žute mrlje, akni i raka pogotovo raka pluća. Njen sastojak kriptoksantin  dovodi do smanjenja rizika od karcinoma pluća za 37% kod pušača.Bundeva je bogata magnezijumom te je korisna u ishrani kod asme, alergija,kardiovaskularnih oboljenja,hipertenzije, kamena u bubregu te pedmenstrualnih tegoba, a bogatstvo kalijuma pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i prevencije moždanog udara.Vitaminski sastav bundeve prevenira kataraktu i  hronične nezarazne bolesti. Blagodeti njenog sastava koriste se i za smanjenje LDL holesterola i regulaciji probave.

Zbog sadržaja aminokiselina koje pojačavaju lučenje serotonina – hormona sreće,  bundeva je izuzetna za dobro raspoloženje, prevenciju depresije i anksioznosti.

 NAČIN PRIPREME BUNDAVE DA BI SE OČUVALI NJENI  HRANJIVI SASTOJCI

Brzo kuhanje bundave na pari za 7 minuta.

Da bi se bundava brzo skuvala potrebno je oguliti je isjeći na kockice i kuhati na pari samo sedam minuta kako bi zadržala sva svoja ljekovita svojstva i kako bi imala najbolji ukus.

  • 2 šolje isječene bundave
  • 3 supene kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • Kalijumova jodirana so i biber prema ukusu

Priprema:

Napunite dno tave vodom za kuvanje na pari. Dok se para ne počne stvarati isjecite oguljenu  bundavu na kockice. Kuhajte na pari pokriveno poklopcem 7 minuta, a bundava je gotova kada

 

Centar za nutricionizam i dijetetiku Inga Marković  

Podjelite na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

RAMAZANSKI POST

Post je važan period u životu svakog vjernika. Osnovni cilj posta je očišćenje duše i tijela od duševnih i tjelesnih strasti. Ramazanski post predstavlja potpuno

Read More »

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *