Kako da zova bude lijek, a ne otrov?

Zova je ljekovita biljka sa širokim rasponom odlično kombinovanih nutrijenata koji podstiču imunitet, smanjuju upalne procese na gornjim i donjim dijelovima respiratornog sistema, snižavaju LDL holesterol, daju jaku antioksidativnu zaštitu. Neke zemlje kao što je Izrael su ovu biljku uvele u protokole liječenja malignih bolesti kao obaveznu potporu medicinskom liječenju.
Ali postavlja se pitanje na koji način možemo unijeti izvorne nutrijente zove, a da od njih naš organizam ima baš te benefite?

  • čaj od zove
  • sok od zove koji nije pripremljen na tradicionalan način. Ovakav sok nije za duže čuvanje već ga treba upotrijebiti u roku od par dana i obavezno ga držati u frižideru. Priprema se kao i tradicionalni sok sa tom razlikom što se ne dodaje šećer već kada se nakon 24 h procjedi, pakuje se u flaše i ostavlja u frižider. Prilikom konzumacije doda se kašika meda i limun ili limeta.

To su jedini načini da zova zaista bude lijek, jer je ogromna količina šećera dodata za dobijanje sirupa čini upravo otrovom.

Uvijek birajte najbolje za sebe.