5 OSNOVNIH PRAVILA – ŠTA JE NUTRITIVNO LIJEČENJE

5 OSNOVNIH PRAVILA - ŠTA JE NUTRITIVNO LIJEČENJE

NUTRITIVNO LIJEČENJE-Osnovni princip nutritivnog liječenja je da ono što unosimo u svoje tijelo itekako utiče na to kako ono funkcioniše. Nutritivno liječenje prema stavu nutricionista dijetetičara predstavlja naučno dokazan način kako da unaprijedimo svoje zdravlje, preveniramo bolest ili prevaziđemo neki metabolički poremećaj.

To je  liječenje cijelog tijela i to na način da se liječi bolest i njen uzrok, a ne samo simptomi, da se pravilnim modifikovanim dijetama sastavljenim od strane nutricionista dijetetičara liječe udružena oboljenja i udruženi poremećaji zdravlja te da se unaprijedi cjelokupno zdravlje i spriječe genetski uslovljena oboljenja. Ovakav vid liječenja zahtijeva individualni pristup sa ciljem da se pored odklanjanja trenutnog zdravstvenog problema utiče pozitivno na sveukupno zdravlje.

5 OSNOVNIH PRAVILA - ŠTA JE NUTRITIVNO LIJEČENJE
NUTRITIVNO LIJEČENJE

Individualan pristup je neophodan zbog jedinstvenog genetskog koda, jedinstvene konstitucije kao i jedinstvenog okruženja koje karakteriše svakog od nas. Iz ovih razloga svakome od nas je potreban poseban pristup, posebna dijeta odnosno poseban plan prehrane. Uspješnost nutritivnog liječenja zasniva se na pet osnovnih pravila koje nutricionisti koriste pri planiranju dijete:

 1. Povećanje unosa hranjive, organske hrane smanjujući pretjerano kaloričnu i industrijski prerađenu hranu;
 2. Pravilan izbor namirnica koje kulturološki pripadaju ishrani podnevlja u kojem se živi;
 3. Nutritivna obnova organa koji su oslabljeni, preopterećeni ili iscrpljeni;
 4. Poboljšanje varenja hrane i njenih sastojaka;
 5. Poboljšanje apsorpcije važnih minerala, vitamina, esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina i drugih sastojaka
5 OSNOVNIH PRAVILA - ŠTA JE NUTRITIVNO LIJEČENJE

Promjene u prehrambenim navikama trebaju da budu dugoročne i da budu prilagođene životnom stilu i ritmu. Brze i nagle nutritivne promjene u ishrani vrlo je teško usvojiti kao trajne navike. Nutritivno liječenje je proces koji traje i čiji se  rezultat ne vide tako brzo. Dobro osmišljeno nutritivno liječenje svakako ne podrazumjeva brze dijete, već podrazumjeva pristup ishrani i zdravlju kojeg ćete se rado pridražavati cijelog života.

Centar za nutricionizam i dijetetiku inga markovic

Poboljšanje zdravlja nutritivnim liječenjem možete očekivati već u prvih dvadeset dana. U slučaju da zdravstveni problemi duže traju i kod nekih ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja poboljšanje može da se očekuje od jednog do tri mjeseca.  Upornost u promjeni prehrambenih navika će itekako biti nagrađeno  našim dobrim zdravljem i dobrim osjećajem, a to nam je neophodno kako bi smo zaista uživali u životu. Svako može da unaprijedi svoje zdravlje i da  promjeni svoje prehrambene navike uz savjete i prećenje kliničkog  nutricioniste dijetetičara.

Relax video

7 thoughts on “5 OSNOVNIH PRAVILA – ŠTA JE NUTRITIVNO LIJEČENJE”

 1. HC Pigment-Control'ün cilt lekelerine karşı hızlı ve güçlü etkisi, Kuzey Kanada Bozkırları'na özgü
  bir tarla bitkisi olan Rumeks'ten (Tyrostat™), tabiatın yeniden canlandırma
  mucizesi olan Yeniden Diriliş Bitkisi'ne kadar birçok doğal ve saf aktif bileşene dayalıdır.
  Tüm bu aktif bileşenlerin, lekeler ve cilt yaşlanması üzerindeki etkileri
  in-vivo testler ve klinik laboratuvar çalışmalarıyla kanıtlanmıştır.
  Tüm cilt tiplerinde, leke problemlerini giderme ve önlemede, cilt tonu eşitsizliğinde, cilt aydınlatmasında, nem ihtiyacı olan ciltlerde güvenle
  kullanılabilir.

  Leke KREMi

 2. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day.
  It will always be exciting to read through content from other authors and practice
  something from other sites.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *