KARCINOM DOJKE

Pošto sam zadnjih mjeseci i u timu Službe za onkologiju imam priliku da se svakodnevno susrećem i sa ovim oboljenjem.Broj oboljelih se na žalost svakodnevno povećava, a prehrana igra ključnu ulogu kako u prevenciji tako i u liječenju.

Osnovni faktori rizika za karcinom dojke su:genetika,rana i kasna menopauza,estrogenska dominacija koja je vezana i za gojaznost,unos masne hrane,te konzumaciju alkohola i duvana!

Velike količine deponovanih masti u tijelu oštećuju membrane tjelesnih ćelija, te se ćelija tako oštećena može da transformiše u kanceroznu ćeliju!Masno tkivo u dojkama podstiče rast ćelija raka!

Prevelike količine šećera mogu da ometaju jetru u pokušaju da izbaci estrogen!

Toksični ksenoestrogeni koji se nalaze u hrani a porijeklom su iz pesticida,goriva,plastike itd.takođe mogu biti pokretači karcinoma.

Još jedan mogući uzrok je i disfunkcija limfnog sistema koji je odgovoran za drenažu toksičnih supstanci iz tkiva;tjesan grudnjak može da bude uzrok limfne blokade te da akumulacija štetnih materija dovede do karcinoma.

Preporuke za prevenciju:
smanjiti unos životinjskih masti,
povećan unos namirnica bogatih biljnim vlaknima
(voće,povrće,integralne žitarice,pasulj),jer baš ona pomažu debelom crijevu da izbaci nepotrebni estrogen.

Namirnice bogate izoflavonima,fitoestrogenima(biljnim estrogenima),beta karotin,selen blokiraju aktivnost estrogena u tkivu.

Laneno sjeme,neke vrste riba (losos,tuna,sardina,skuša) sadrže antikancerogene omega 3masne kiseline.Biljke iz grupe krstašica (brokula,kupus,karfiol,kelj) trebaju biti svakodnevno zastupljene u ishrani…

Edukovati se iz ove oblasti ,u svim segmentima ,veoma je važno u cilju prevencije!

I vodite računa da ne nosite grudnjak duže od 12h dnevno!!!

Podjelite na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

RAMAZANSKI POST

Post je važan period u životu svakog vjernika. Osnovni cilj posta je očišćenje duše i tijela od duševnih i tjelesnih strasti. Ramazanski post predstavlja potpuno

Read More »

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *