KAKO HRANOM POMOĆI U PRVIM DANIMA GRIPA

Centar za nutricionizam i dijetetiku inga markovic

Grip je akutna infektivna bolest virusnog karaktera. Karakteriše se kratkotrajnim febrilnim stanjem, simptomima opšte infekcije i kataralnim promjenama na gornjim disajnim partijama. Grip u suštini nije teška bolest, ali se u toku bolesti mogu razviti ozbiljne komplikacije pogotovo kod male djece, starih osoba i osoba sa hroničnim nezaraznim bolestima. Iz tih razloga potrebno je gripoznom bolesniku omogućiti kućnu njegu i adekvatno kućno  liječenje čak i dva do tri dana nakon pada temperature. Kućno liječenje podrazumjeva i adekvatnu prehranu.

U toku perioda visoke temperature bolesniku se daju topli napitci (čaj, kakao, bijela kafa, tople mesno – povrtne supe sa limunom, topla limunada, sokovi prirodni sa sobne temperature). Pored njih neophodno je bolesniku pripremati laku, tečnu i kašastu hranu koja u osnovi ima krompir, mrkvu, rižu, griz, keks… Povećan unos vitamina je neophodan kroz svježe cjeđene sokove (limunada, cjeđena narandža), kompoti od voća i pere od voća. Ako je povišena temperatura dovela do opstipacije uključiti kompot od šljiva. Bijeli hljeb i proizvodi od bijelog brašna u ovoj bolesti nalaze svoju opravdanost jer su lako svarljivi i omogućavaju više energije za organizam. Poslije pada temperature mora se postepeno prelaziti na normalnu odnosno „običnu prehranu“ uz naravno povećan unos vitamina i minerala kako bi se organizam potpuno oporavio.

PRIMJER JELOVNIKA:

Doručak: toplo mlijeko, maslac, med, svježa bijela kifla

Užina: čaj sa limunom

Ručak: supa pileća sa malo cjeđenog limuna, krompir pire, meso pileće dinstano, kompot od šljive

Užina: topla limunada

Večera: toplo mlijeko, bijela kifla, riba, špinat, voće

Podjelite na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

RAMAZANSKI POST

Post je važan period u životu svakog vjernika. Osnovni cilj posta je očišćenje duše i tijela od duševnih i tjelesnih strasti. Ramazanski post predstavlja potpuno

Read More »

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *